Za nenošení roušky hrozí pokuta až 20 tisíc korun

26. březen 2020 15:35

Už týden platí povinnost nosit mimo domov roušky. Za procházku bez ochrany úst a nosu hrozí pokuta až 20 000 korun. Plzeňští policisté sice zatím tyhle přestupky přímo na místě nepokutují, posílají je ale plzeňskému magistrátu. Ten pak rozhodne o tom, jak vysoká pokuta skutečně bude.

„V prvních dnech to kolegové řešili domluvou. Vzhledem k tomu, že už to trvá týden, oznamujeme přestupky správnímu úřadu. Nejvíce je jich na území města Plzně, dále v Domažlicích a v Klatovech,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Policisté mohou na místě vyzvat osobu, aby si roušku nasadila, pokud neuposlechne, může ji pokutovat do výše 10 tisíc korun. Zatím pokutu podle Korandové nikdo nedostal.

Cestující na plzeňském vlakovém nádraží:
„Bez roušky jsem už dlouho nikoho nepotkala. Já mám vlastnoručně ušitou roušku, udělala jsem je pro celou rodinu. Každý večer vyvařujeme.“
„Roušky nosím jednorázové. Sehnal jsem si je už v lednu, žiju ze zásob.“

„Když obdržíme oznámení, posoudíme to individuálně. Budeme hodnotit míru zavinění i osobnost pachatele. Chceme maximálně eliminovat nutnost se s pachatelem fyzicky potkat,“ řekl vedoucí Odboru správních činností Magistrátu města Plzně Roman Matoušek. Pokuta se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. Vzhledem k dosud obdrženým oznámením tuto výši ale nepředpokládám,“ dodal. Úřad bude oznámení řešit v rámci týdnů.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio