Zámeček Tři Trubky v Brdech se po rekonstrukci otevřel veřejnosti, bydlel v něm i Masaryk

5. září 2024 09:40

V Brdech se slavnostně otevřel opravený lovecký zámeček Tři Trubky. Nově nabídne ubytování turistům.

Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR v úterý 3. září slavnostně otevřel zrekonstruovaný lovecký zámeček Tři Trubky v Brdech u Strašic na Rokycansku. Tím skončila obnova celého památkově chráněného areálu.

Zámeček byl postaven roku 1890 rodem Colloredo-Mansfeldů z Dobříše v duchu pozdního romantismu. Sloužil především k honům, zvěře bylo vždy v Brdech velké množství. „To se odrazilo i ve výzdobě zámku, v rámci níž byly hojně využity mimo jiné motivy jelenů,“ prozrazuje Lenka Čarnogurská z Muzea Středních brd ve Strašicích. Rekonstrukci objektu začaly Vojenské lesy a statky připravovat už v roce 2016 a loni přistoupili k renovaci interiérů zámečku.

Vzácná návštěva

Nově mohou zájemci v budově, kde byl v roce 1928 ubytovaný Tomáš Garrigue Masaryk, také přespat, kapacita objektu je 25 lůžek. Dle zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Bohumila Fišera lze už nyní pozorovat zvýšení návštěvnosti oblasti Brd po znovuotevření zámečku, který je nyní atraktivním turistickým cílem. Areál včetně ubytování a návštěvnického centra bude veřejnosti sloužit celoročně.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související