Zámek Hořovice: Odtud byly Brdy řízeny po staletí

19. únor 2021

Zámek v Hořovicích byl založený přibližně na konci 17. století, kdy jej vlastnil rod Vrbnů. Dostaven byl roku 1709, kdy o něm najdeme první písemnou zmínku.

„Zámek v Hořovicích a Hořovice jako takové se nenacházejí přímo v Brdech, ale v jejich bezprostřední blízkosti. Vztah mají velice těsný, protože Brdy nebyly vždy státním majetkem, jak je tomu dnes,“ uvedl zástupce kastelána zámku Zdeněk Šinágl. Brdy v minulosti patřily třem významným vlastníkům, a to Colloredo-Mansfeldům, pražskému arcibiskupství a právě majitelům hořovického panství, přičemž těmi posledními byli knížata z Hanau.

Z Hořovic tak byla po staletí zajišťována správa Brd. Jejich území tehdy sahalo od oblasti Podluh zhruba k vrchu Jordán. Správa majetku byla obstarávána především lesní správou, která sídlila na starém zámku v Hořovicích, jenž se nachází přímo naproti novému zámku přes silnici. Starý zámek byl tedy předchůdcem novodobějšího zámku, jak doplnil Šinágl: „Jedná se původně o stavbu gotického hradu, který byl později přebudován na renesanční zámek. S jeho historií je spjata i významná knihovna, kde studoval mj. František Palacký.“

V takzvaném novém zámku se dodnes nachází rozměrná mapa, na níž můžeme vidět jak Brdy, tak jejich okolí. Mapa pochází z roku 1756, přičemž ji nechal vypracovat tehdejší majitel panství Evžen z Vrbna. „Mapa zachycuje jen část Brd, jelikož pochází z období, ještě než Rudolf z Vrbna přikoupil panství Jince, díky kterému získal poměrně značnou část tohoto území. Nachází se tady tedy spíše ta část, která historicky patřila k hořovickému panství, a to okolí Podluh, revír kolem Malé Vísky a Valdeka,“ popsal mapu zástupce kastelána. Na mapě jsou dále vyznačeny všechny obce, které patřily k hořovickému panství. Historicky cenná mapa tím pádem ukazuje tehdejší intravilány těchto obcí, jak byly původně zastavěny. „Některé stavby, kterou jsou zde zachyceny, stojí prakticky dodnes, a to nejen ty hospodářské, ale i ty obytné,“ dodal pracovník zámku.

Vzdálenost od Plzně: cca 49 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio