Zámek v Dolní Lukavici pamatuje tzv. Čertovu kapličku

19. květen 2024

Kousek od zámku v Dolní Lukavici stávala v minulosti kaplička. Říkalo se jí Čertova. Do dnešních dnů se bohužel nedochovala, nahradila ji opodál stojící novější kaplička. I tak se k té původní ale dochovala pověst…

„K tomuto místu chodívala v 19. století hraběnka Schönbornová, která se tady modlila, nosila sem květiny a kapličku zvelebovala. Jednoho tichého májového večera hraběnka opět přišla ke stavbičce a začala se modlit. Najednou byla velice rozrušená, protože slyšela, že se cosi šustlo v křoví. Bylo už šero a snášela se tma. V tu chvíli uviděla hraběnka ustrnulou bledou tvář s jiskřícíma očima. Začala křičet: Pozor, čert! Čert!,“ převyprávěla pověst z jižního Plzeňska zastupitelka obce Dolní Lukavice Eva Horová.

Hraběnce se podařilo prchnout do nedalekého zámku. Místní obyvatelé se ale nenechali jen tak opít rohlíkem a ještě dlouho potom si mezi sebou říkali, že to jistě žádný čert nebyl a že se nejspíš jednalo o lokaje, který si odskočil do křoví. Nicméně hraběnka už k této kapličce nikdy víc nešla a nechala si vybudovat jinou kapličku, která se dodnes nachází na konci zámeckého parku. Té starší se následně začalo říkat Čertova kaplička.

Ani novější kapličce se nevyhnula pověst. Poslechněte si ji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.