Žampiónový krém a bramborové placky ze syrových brambor

Jemná chuť žampiónového krému spojená s opečenými bramborami je výborná kombinace. Kdyby vám nějaké placky zbyly, jsou dobré i studené. Když se doplní oblíbenými saláty, mohou se připravit i jako samostatný pokrm.

Ingredience
  • Na krém: 250 g žampiónů
  • 1 cibule
  • 1 PL másla
  • 1 – 2 brambory
  • 100 g měkkého taveného sýra
  • 1 ¼ l drůbežího vývaru (lze použít i bujón v kostce)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (1 KL sušeného)
  • 1 KL mletého kmínu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl, petrželka
  • Na placky: 6 středně velkých brambor
  • 1 větší mrkev
  • 1 KL drceného kmínu
  • sůl
  • olej na smažení

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné a sloupnuté žampióny a chvilku podusíme. Stranou odebereme několik plátků na ozdobu. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, tavený sýr, kmín, tymián, osolíme a promícháme. Vaříme až je vše měkké. Potom polévku rozmixujeme. Na závěr zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít var, dále již nevaříme. Před podáváním každou porci ozdobíme podušeným plátkem žampiónu a posypeme petrželkou. Podáváme s plackami ze syrových brambor. Jejich příprava je velmi snadná.

Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme spolu s očištěnou mrkví. Osolíme, okmínujeme a dokonale promícháme. Z obou stran smažíme v rozpáleném oleji v cca ½ cm vrstvě. Pro výraznější chuť můžeme do směsi před smažením přidat trochu koření typu vegeta.

autor: iko