Zaniklá obec skrývá podzemní chodby

Dva kilometry za Přimdou stávala obec Frauentál. Bývala tam velká železárna, na místě totiž byla hojnost železné rudy, kterou mohli lidé sbírat přímo na povrchu země. Přimdský badatel, kronikář a průvodce muzea Josef Rídl zaniklé místo už sedm let odkrývá a hledá různé stopy po výrobě železa a také tabulového skla.

"Pokud se spustíte do hlubin země, můžete se plazit desítky metrů úzkými chodbami. Našel jsem totiž i páteřní štolu ze 17. století, která vedla teplo do vysoké pece a tam se železo tavilo při teplotě až 1100 stupňů. Bohužel to bylo finančně náročné, a tak železárna zanikla. Zařízení se časem přepracovalo na výrobu tabulového skla," vysvětlil Josef Rídl.

Zatímco železnou rudu na místě už najdete minimálně, sklo se tam ještě dnes zaleskne na mnoha místech. Domů si tak můžete přinést pěknou památku. Skelná huť tu měla prim až do roku 1925, za ty roky vyrobila tisíce tabulových skel do kočárů a také mnoho zrcadel, většinu z nich můžete dodnes vídat na zámcích jako tak zvaná Benátská zrcadla. Technologie byla jednoduchá, na jednu hotovou tabuli skla se nalil rtuť, druhé sklo se na ni položilo, rtuť se zmáčkla po celé ploše a vznikl odraz. Krásná ruční práce je dodnes dobře oceňována.

Frauentál je novým zastavením na Zlaté stezce

Ještě před pár lety by vás ani nenapadlo, že někde v lese byly hutě. V letošním roce ale bylo díky přičinění dobrovolníků, místo zaneseno do jednoho ze zastavení na Zlaté stezce, která kopíruje zajímavé lokality kolem příhraničí v tachovském regionu. Zastavení je asi 150 metrů od hlavní silnice na Rozvadov, kousek za Václavským rybníkem.

Spustit audio