Západočeské muzeum získalo soubor listin Regesta diplomatica

14. srpen 2008
Tento pořad

Západočeské muzeum v Plzni získalo pro svou knihovnu unikátní osmisvazkový soubor Regesta diplomatica nec non epistolaria Bohemiae et Moraviae. Jedná se o základní informační pramen pro studium českých dějin raného středověku. V čem jeho důležitost pro badatele spočívá, zjišťoval Dominik Mačas u vedoucího knihovny Ilji Šedo.

Knihovna Západočeského muzea v Plzni je kromě pražské Národní knihovny jediná v Čechách, která osmisvazkový soubor Regesta diplomatica mapující období let 600 - 1346 ve svém fondu má.

Západočeské muzeum - knihovna

Soubor, který poslouží studentům a badatelům, obsahuje výtahy z originálních listin, které se vztahují k českým středověkým dějinám. Historické listiny jsou ve svazcích opsané téměř celé. Jsou seřazeny od nejstaršího data a člověk, který se zajímá o určité období nebo panovníka, si v nich najde, jaké listiny se k tehdejší době dochovaly a o čem pojednávají.

Zajímavostí je podle historiků například to, že první svazek, který zahrnuje listiny z let 600 až 1253 vydal Karel Jaromír Erben. Erben byl totiž předtím pomocníkem Františka Palackého ve sbírání listin a jejich opisování. Málokdo ví, že odvedl obrovskou práci archiváře, když opisoval a navštívil všechny archivy na českém území.

Západočeské muzeum - knihovna

První ze svazků vyšel v roce 1855, další následovaly zhruba po třicetiletém období. Západočeské muzeum dosud vlastnilo pouze jeden, konkrétně čtvrtý svazek, věnovaný listinám z první poloviny 14. století.

Spustit audio