Zapečená kapustička

Zapečené kapustičky podle receptu Mirky Kuntzmannové

Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, sodík, síru a železo. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat.

Tento recept je poměrně starý,navíc je vylepšený sýrem. Komu by chybělo maso, lze ho přidat ke kapustě; zejména maso uzené by byla velmi dobrá volba.

Suroviny na 4 porce:

500 g růžičkové kapusty
300 ml mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhaného sýra
mletý pepř
sůl
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup:

Očištěné kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, ale dáme pozor, abychom je nepřevařili.

Z uvařených slijeme vodu a rovnoměrně je naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, mouku, pepř, sůl a posypeme strouhaným sýrem.

Pečeme v dobře předehřáté troubě při 180 °C do zlatavého zabarvení.

Podáváme například s brambory v různých úpravách, nejlépe šťouchanými, můžeme také dále servírovat s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Celková doba přípravy zapečených kapustiček podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 50 minut.