Zapečený květák se sýrem
recept paní Jiřiny
Ingredience
- 1 středně velký květák
- sůl
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 2 šálky strouhaného sýra
- 2 vejce
Květák rozdělíme na růžičky, opereme a uvaříme v osolené vodě. Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku, usmažíme jíšku, kterou pozvolna zalijeme mlékem. Potom vše rozšleháme a krátce povaříme. Uvařený květák smícháme se sýrem a rozšlehanými vejci, dáme do vymazaného pekáče, zalijeme připraveným bešamelem a pečeme 30 minut při 170 stupních.
Podáváme samotný pokrm nebo s brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.