Zapečený květák se sýrem

recept paní Jiřiny

Ingredience
  • 1 středně velký květák
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky strouhaného sýra
  • 2 vejce
Květák rozdělíme na růžičky, opereme a uvaříme v osolené vodě. Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku, usmažíme jíšku, kterou pozvolna zalijeme mlékem. Potom vše rozšleháme a krátce povaříme. Uvařený květák smícháme se sýrem a rozšlehanými vejci, dáme do vymazaného pekáče, zalijeme připraveným bešamelem a pečeme 30 minut při 170 stupních.
Podáváme samotný pokrm nebo s brambory.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.