Zapékané bramborové noky

Česká kuchyně má snad nejvíce bramborových receptů ze všech známých kuchyní. Brambory dovedeme připravit naslano, nasladko, máme rádi smažené, vařené, pečené, připravujeme kaše či pyré. Tento recept by mohl svým názvem zavonět Itálií, ale věřte, že jde o ryze českou záležitost.

Ingredience
  • Na těsto: 600 g ve slupce vařených brambor
  • 1 PL másla nebo rostlinného tuku
  • 2 žloutky
  • 40 g strouhaného sýra
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 PL bramborového škrobu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl
  • hrst najemno nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, majoránka, tymián,…..)
  • Na zapečení: 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • 70 g strouhaného sýra
  • 50 ml sladké smetany

Předem uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme změklé máslo nebo rostlinný tuk, žloutky, mouku, muškátový oříšek, bramborový škrob, nastrouhaný tvrdý sýr, najemno nasekané oblíbené bylinky, osolíme a propracujeme lehké měkké těsto. Buď lžící, nebo rukou vytvarujeme noky, které uvaříme v mírně osolené vodě. Doba varu je velmi krátká, jakmile noky vyplavou, jsou uvařené. Necháme je okapat.

Pak noky naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče, posypeme na drobné nudličky nakrájenou šunkou a nahrubo nastrouhaným sýrem. Pokropíme smetanou a ve vyhřáté troubě zapečeme do zlatavého zabarvení.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko