Zápisy do prvních tříd budou letos nově až v dubnu

4. březen 2017

Letos se mění pravidla pro zápisy dětí do prvních tříd. Termín se posunul na duben a podle doporučení ombudsmanky taky dítě nemusí k zápisu chodit osobně. Mateřské školy budou opouštět stále silné ročníky, ale nápor zřejmě nebude tak velký jako v minulých letech. Kapacita prvních tříd v Plzeňském kraji je podle hejtmanství dostatečná a rodiče tedy mají z čeho vybírat.

Zápisy do prvních tříd budou letos probíhat později než v minulosti. Na případnou přípravu k zápisu mají tedy rodiče ještě čas.

„Zápisy budou probíhat celý duben od 1. do 30. Určitě to je dobře z pohledu dítěte, protože v dubnu jsou děti zase o něco starší i vyzrálejší. Zákonní zástupci jsou v tomto termínu povinni podat přihlášky na základní školy,“ potvrzuje vedoucí odboru školství na plzeňském hejtmanství Jaroslava Havlíčková.

Posunutý termín ale může přinést komplikace třeba školám, domnívá se ředitelka 25. základní školy v Plzni Eliška Syřínková. „Škole to trochu zkomplikuje život, ale budeme si s tím muset poradit. V minulých letech už jsme koncem února věděli, kolik otevřeme prvních tříd. To teď ještě nevím, takže nemůžeme tvořit úvazky. Pro naši školu, která je tak velká, běžně otevírá čtyři až pět tříd, to znamená, že by jeden člověk musel ukončit pracovní poměr nebo naopak bychom museli jednoho učitele přijmout,“ říká Syřínková.

Zápis osobně nebo elektronicky

Zápisy jsou letos povinné pro všechny děti, kterým do konce srpna bude šest let. Možností, jak je zapsat, je ale víc.

„Přítomnost rodiče a dítěte u zápisu v současné době není povinná. Některé školy používají elektronické zápisy a v ostatních případech vyhlašují školy zápisy, na které přijde rodič a to buď sám anebo může i s dítětem,“ říká opět Havlíčková.

Pokud k zápisu do školy přece jen půjdete osobně, potřebujete rodný list dítěte a doklad o jeho trvalém pobytu. Zapsané musí být i dítě, která žádá o odklad školní docházky. „Pokud má mít dítě odklad musí doložit doporučení školského poradenského zařízení a odborného lékaře, a možné je to pouze v době zápisu, takže v dubnu,“ vysvětlila Jaroslava Havlíčková.

Pro děti, které v září do první třídy nastoupí, by v Plzeňském kraji mělo být dostatek míst. Předpokládá se, že do prvních ročníků základních škol nastoupí přes 6 tisíc žáků. Přednost při přijetí budou mít děti, které mají trvalé bydliště ve spádové oblasti daného zařízení.

autor: mkl
Spustit audio