Závitky z hovězího masa se sardelovou náplní

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na závitky (4 porce):

  • 4 plátky zadního hovězího masa po cca120 g
  • 1 lžíce sádla
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • hořčice
  • worcesterská omáčka
  • vývar
  • mletý pepř
  • sůl

Suroviny na náplň:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sardelové pasty
  • 70 g prorostlé anglické slaniny
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 kysaná okurka, malý stroužek česneku a 1 malá cibule
  • petrželová nať

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. V misce utřeme do pěny změklé máslo se sardelovou pastou. Pak přidáme jemně nakrájenou slaninu, cibuli, okurku, kapary, petrželku a utřený česnek. Dobře promícháme.

Připravené maso naklepeme, na okrajích mírně nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme sardelovou náplní. Plátky masa svineme, upevníme párátky nebo jehlami. V kastrole rozpálíme sádlo a závitky v něm opečeme ze všech stran. Potom k masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Když je maso téměř měkké, šťávu nejprve vysmahneme, potom zaprášíme moukou, opět podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Poté závitky vyjmeme a odstraníme z nich jehly nebo párátka. Do šťávy přidáme podle chuti worcesterskou omáčku, hořčici a zalijeme smetanou. Zamícháme a necháme chvilku provařit. Závitky přelijeme omáčkou a podáváme.

Doporučená příloha: dušená rýže, těstoviny, kompot (zejména brusinkový).
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.