Závitky z hovězího masa se sardelovou náplní
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na závitky (4 porce):
- 4 plátky zadního hovězího masa po cca120 g
- 1 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany
- hořčice
- worcesterská omáčka
- vývar
- mletý pepř
- sůl
Suroviny na náplň:
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sardelové pasty
- 70 g prorostlé anglické slaniny
- 1 lžíce kaparů
- 1 kysaná okurka, malý stroužek česneku a 1 malá cibule
- petrželová nať
Postup:
Nejprve si připravíme náplň. V misce utřeme do pěny změklé máslo se sardelovou pastou. Pak přidáme jemně nakrájenou slaninu, cibuli, okurku, kapary, petrželku a utřený česnek. Dobře promícháme.
Připravené maso naklepeme, na okrajích mírně nařízneme, osolíme, opepříme a potřeme sardelovou náplní. Plátky masa svineme, upevníme párátky nebo jehlami. V kastrole rozpálíme sádlo a závitky v něm opečeme ze všech stran. Potom k masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Když je maso téměř měkké, šťávu nejprve vysmahneme, potom zaprášíme moukou, opět podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Poté závitky vyjmeme a odstraníme z nich jehly nebo párátka. Do šťávy přidáme podle chuti worcesterskou omáčku, hořčici a zalijeme smetanou. Zamícháme a necháme chvilku provařit. Závitky přelijeme omáčkou a podáváme.
Doporučená příloha: dušená rýže, těstoviny, kompot (zejména brusinkový).
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.