Zde stával loupežnický hrad Homberk

3. říjen 2020

Kdo se bojí, nesmí do lesa, tak zní známé české rčení. V minulosti byl však strach z určitých lokalit v brdských lesích poměrně oprávněný. Na jednom takovém místě, nedaleko obce Vísky na Rokycansku, stával totiž kdysi loupežnický hrad Homberk a nikdo si zde tak nemohl být jistý životem.

U zříceniny hradu Homberk

Vznik hradu se datuje do období 13. století, do dob kolonizace jihozápadních Brd. Jeho původní majitelé pocházeli z rodu Buziců, který měl v erbu kančí hlavu. "Hrad neměl dlouhého trvání. Ve 14. století zde bydleli loupeživí rytíři, kteří pocházeli z rodu Homberka a přepadávali pocestné," uvedl spisovatel Tomáš Makaj. To se samozřejmě nezamlouvalo pánům z okolí, a tak byl jeden z loupežníků, Heřman z Homberka, Rožmberky ztrestán na hrdle.

Dobývání hradu

Na přelomu let 1406-1407 byl hrad dobýván, a pravděpodobně byl také dobyt, králem Václavem IV. Tehdejší majitel hradu Sezema z Homberka byl zajat a následně popraven. Poté hrad připadl do královského majetku a začal pustnout.

Dynamit udělal bum

Na místě se dodnes nacházejí jakési jámy. Jsou to pozůstatky po hledačích pokladů z 19. a počátku 20. století, kteří se nechali inspirovat pověstmi o nich. Jeden z hledačů zde použil tehdy nově vynalezenou výbušnou látku, kterou byl dynamit. Ten vyhodil do vzduchu zbytky hradu a z něj se tak do dnešních dnů prakticky nic nezachovalo.

U zříceniny hradu Homberk

A jak to bylo s pokladem? Ani ten se zde nenašel, na místě se sem tam vyskytují maximálně střepy ze 14. - 15. století, takzvaný šedý mor, typický pro období panování Václava IV.

Vzdálenost od Plzně: cca 31 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio