Zdeněk Trnka: Blokové čištění ulic

3. říjen 2013
Publicistika

Auto poznámky Zdeněk Trnka věnuje svou pozornost pravidelnému čištění ulic za pomoci technických prostředků a zpochybňuje ujišťování některých odborníků, kteří v něm spatřují rychlé a zejména efektivní odstranění nepořádku z našich ulic.

Úklid veřejných prostranství patří k nutným a pravidelným činnostem, bez kterých se vesnice a města neobejdou. Na tom není nic divného, nepořádek v ulicích nechce pravděpodobně nikdo. Poměrně velká část veřejnosti by se klidně obešla bez fenoménu, kterému se v českých zemích říká „blokové čištění ulic". Tímto zlověstným názvem je pojmenována činnost, kdy části města uklízejí lidé za pomoci speciálních mechanismů. Předtím ale musí být v daném termínu ulice vyklizeny a řidiči musí přeparkovat jinam. Odborníci tvrdí, že jde o jeden ze způsobů, jak je možné ulice uklidit rychle a efektivně.

Každý rok s přicházejícím podzimem si říkám, že právě v souvislosti s blokovým čištěním ulic není všechno pořádku. Čistí se totiž ulice, které jsou takřka vzápětí pokryty spadaným listím. Ulice jsou právě kvůli blokovému čištění vyklizeny takřka půl dne, aby tudy projelo jedno metařské auto a hlavní části ulice pokryl vodou stříkací vůz. Přesně podle hesla - co je mokré to je čisté. Tím spíš, že rohy ulic, anebo parkovišť zůstávají i poté zaneseny prachem a špínou. Kvůli podivuhodnému divadelnímu představení nazvanému blokové čištění se odtahují auta těch, kteří na termín zapomenou. Motoristé se kvůli tomu hádají s odtahovými firmami anebo přihlížejícími policisty.

Logo

Často si říkám, že v době mého dětství to fungovalo jinak. Po ulicích procházely denně čety metařů v oranžových vestách s košťaty a vozíky. Efektivita jejich práce přitom byla v porovnání s možnostmi dnešní techniky pozoruhodná. Jak je možné, že dnešní moderní technika nedokáže to, co skupina metařů před mnoha lety? Jak je možné, že náklady na čištění ulic ve velkých městech stoupají do astronomických výšin? Možná je to důkaz o tom, že pokrok a moderní doba nepřinášejí jen posun k novým postupům a lepším výsledkům. Z mnoha činností odchází logické myšlení a selský rozum. A právě to obyčejným lidem otravuje život. V žádném případě jim to ovšem nepomáhá.

autor: zdt
Spustit audio