Zdeněk Trnka: Začátkem prázdnin Karlovy Vary vždy změní tvář

28. červen 2013
Publicistika

V Karlových Varech dnes začíná další ročník uznávaného filmového festivalu. Lázeňské město bude v následujících deseti dnech plné filmových celebrit i milovníků stříbrného plátna z celého světa. Pořadatelé letošního ročníku filmové přehlídky slaví jedno kulaté výročí. A právě toho si všímá v následujícím komentáři Zdeněk Trnka.

Každoročně začátkem prázdnin Karlovy Vary změní svou tvář. Z klidného lázeňského města se stane filmové velkoměsto tepající dnem i nocí společenským životem. Část obyvatel kvůli festivalu z města prchá. Někomu vadí přeplněné ulice, jinému zase často hlučné koncerty. Příznivci filmu naopak jásají a jsou nadšeni, že v ulicích mohou potkávat a poznávat známé osobnosti. Ať jde o herce režiséry a nebo výtvarníky.

Pamětníci si ale určitě vzpomenou, že v začátku 90. let minulého století měl karlovarský festival namále. Jeho prestiž byla bídná a diváci o něj ztráceli zájem. Pak se do toho ale vložil tým kolem Jiřího Bartošky a Evy Zaoralové. A z festivalu se postupně stala prestižní společenská událost první kategorie. Od chvíle, kdy se festivalu ujal nový tým letos uběhlo plných dvacet let.

Letošní ročník festivalu jako by chtěl možná i proto všechny příznivce přesvědčit, že bude opravdu výjimečný. Třeba tím, že samotné město je po letech na filmový svátek vzorně připraveno. Anebo tím, že doprovodný program nabízí pestrou škálu vystoupení, mezi kterými nechybí koncerty českých a zahraničních legend. Pro návštěvníky je i tentokrát připraveno k promítnutí 200 filmů. A dočkáme se samozřejmě hvězd z dalekého Hollywoodu.

V Karlových Varech se letos představí svým fanouškům, kromě jiných i americký herec a tanečník John Travolta. Jeho filmy mnozí pamětníci před dávnými roky hltali i ve známém letním kině na okraji lázeňského města. A nikdo by tehdy, na přelomu 70. a 80. let asi neuvěřil, že charismatický herec jednou do Karlových Varů přijede osobně. A možná se objeví i přímo v letním kině, aby svým fandům zamával a pozdravil je.

A podobných okamžiků nabízí právě karlovarský festival každoročně opravdu mnoho. A třeba jen za tyto chvíle patří karlovarskému festivalu dík. Tedy, abychom byli přesní, dík za to patří letos dvacetileté partě kolem pana Jiřího Bartošky.

autor: zdt
Spustit audio