Zdravý švestkový koláč vhodný pro diabetiky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

recept podle paní Anety Benediktové

Suroviny:

250 g celozrnné špaldové mouky nebo stejné množství mouky z červené pšenice (má oříškovou chuť)
250g celozrnné ječné mouky
250 g margarinu v bio kvalitě nebo běžnou Heru
150 g fruktózy
1 vanilkový cukr také z fruktózy
2 žloutky
1 balení mletého máku
sojové mléko
švestky

Postup:

Z mouky, tuku, fruktózy, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme klasické linecké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v chladu. Mák uvaříme v sojovém mléce a necháme vychladnout.
Plech na pečení vymažeme, vysypeme celozrnnou krupičkou. Na plech rozprostřeme těsto. Na těsto dáme vychladlý mák. Na mák dáme rozpůlené švestky a dochutíme podle sladkosti švestek fruktózou.
Pečeme v troubě zhruba 30 minut v troubě při 180 stupních.

Všechny suroviny lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

autor: posluchač