Žerba

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny

na těsto:
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl

na nádivku:
  • 300 g pikantní marmelády (rybíz, angrešt, mohou být i švestková povidla)
  • 150 g mletých vlašských ořechů

na polevu:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít. Všechny sypké suroviny (mouka, soda, cukr, sůl) dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme vejce, změklé máslo nebo tuk, mléko se vzešlým droždím a uhněteme těsto. Doporučuji propracovat rukama, tak těsto proděláme lépe než vařečkou. Vypracované těsto rozdělíme na tři stejné díly, vytvoříme z nich válečky a necháme je asi 20 minut odpočinout.

Potom každý díl rozválíme na plát. První přeneseme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem. Plát těsta potřeme marmeládou a posypeme mletými ořechy. Na něj položíme druhý plát těsta, opět ho potřeme marmeládou a opět zasypeme mletými ořechy. Poslední plát položíme na povrch, propícháme ho vidličkou, aby se při pečení nekroutil a nevzdouval. Necháme dalších 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut při 180 °C.

Upečený moučník necháme dokonale vychladnout. Studený polijeme čokoládovou polevou. Když poleva zaschne, nakrájíme na řezy.

Příprava polevy:
Čokoládu na vaření spolu s tukem rozpustíme ve vodní lázni, promícháme a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.

Doba přípravy: cca 2 hodiny