Žlutičtí usilují o záchranu vzácných barokních varhan

Lidé ve Žluticích na Karlovarsku usilují o záchranu vzácných barokních varhan v místním kostele sv. Petra a Pavla. Na rekonstrukci unikátní památky stále chybějí peníze. Církev sice ve veřejné sbírce shromáždila desetitisíce korun, na úplnou renovaci nástroje je ale zapotřebí až 600.000 korun. Vzácné barokní varhany z let 1774 až 1775 jsou od roku 1994 kulturní památkou, proto město žádalo příspěvek od státu. Na dotaci ale zatím marně čeká.

Varhany pocházejí z dílny Františka Prokopa Nolliho z Úterý. Jsou největším a nejlépe dochovaným nástrojem tohoto varhanáře. V kostele se na něj hraje, ovšem varhany jsou úplně bez řezeb, nad píšťalami zejí prázdné otvory, v horní části scházejí trojlisté korunní ozdoby typické pro Nolliho nástroje.

Žlutice

První záchranné práce provedli restaurátoři už před několika lety, naposledy se na nich pracovalo v roce 2001. Kromě obnovení řezeb je nutná i práce intonéra, který by měl vzkřísit někdejší ušlechtilý zvuk nástroje, který má na 900 píšťal. Zájemci mohou na opravu varhan v kostele svatého Petra a Pavla, který patří k nejcennějším stavební památkám Karlovarska, stále přispívat ve veřejné sbírce. Číslo konta se dozví na radnici nebo na místní faře.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio