Arnoštova leštírna v Českém lese je dnes technickou památkou. Stroje v podzemí sloužily sklářům

11. říjen 2023

U obce Stará Knížecí Huť v Plzeňském kraji, která se nachází v Českém lese až u samých hranic s Německem, se ukrývá tajuplné podzemí, které bylo dlouhá léta zapomenuto. Před pár lety bylo znovu objeveno, odkryto a částečně zpřístupněno turistům. Pozoruhodné technické památce, která v minulosti sloužila místním sklářům k leštění skla, se říká Arnoštova leštírna.

Kolem roku 1993 přišla do médií první zpráva, že parta dobrovolníků našla v Českém lese části staré továrny, kde se leštilo tabulové sklo. Vzápětí se objevila další fantastická zpráva. Pod pohyblivým ramenem se pod zemí skrývá celá strojovna. Jen vchod do ní chyběl. První vstup byl tedy proveden tak, že se do díry v zemi spustil nejhubenější člověk s baterkou. Chvíli bylo ticho, než se ozval nadšený výkřik, hlásící jedinečný nález.

A pak začala perná práce. Dobrovolníci postupně vytrhali a vyřezali náletové rostliny a stromy a kus za kusem odkrývali části železného torza. Spolu s tím nacházeli i další potřeby sklářů a samozřejmě i skla.

Paprsek světla pak ukázal místo, kde byl původní vchod do podzemní strojovny, a tak se začalo pracovat na rozšíření otvoru. Hodiny práce, které odstartoval historik Zdeněk Procházka, přinesly kýžené ovoce. Arnoštova leštírna se vyčistila, místo zastřešilo, podzemí uzamklo. Na místě je informační tabule, která turisty zavede hluboko do historie sklářství v Českém lese.

K Arnoštově leštírně se může zajít podívat každý. Nejznámější trasa vede ze Staré Knížecí Huti. K místu vede značená cesta kolem Huťského rybníka. A od Arnoštovy leštírny je možné se vydat buď stejnou trasou zpět, anebo to zkusit dál směrem k bývalé osadě Stoupa. Kdo by měl strach, že zabloudí, může si od Agentury ochrany přírody a krajiny CHKO Český les objednat průvodce.

Spustit audio