Autorka květinových kuchařek: Zeleninou měsíce května je chřest
Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne, vyzývá Jana Vlková.
„Chřest je zelenina, kterou je potřeba si užít přesně tady a teď. Chřesty, které se dovážejí později, cestují přes půlku zeměkoule a je lepší mít ho z pole, které je blízko,“ myslí na květen coby vrchol chřestové sezóny a na její ukončení s dozráním prvních třešní autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.
Chřestový salát s jedlým kvítím
- Pro 4 osoby: 500 g chřestu
- hrst planých rostlin dle aktuálního výskytu
- jedlé kvítí na zdobení (tulipánový květ, petrklíč)
- na zálivku jemný ovocný ocet, sůl, pepř, olivový olej
Chřest oloupeme běžným způsobem – škrabkou na brambory postupujeme odspodu nahoru.
Oloupané výhonky pokrájíme na příjemnou konzumní velikost a povaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme, a přelijeme studenou vodou, aby nezešedly.
V octu rozpustíme sůl a pepř, přidáme olej a prošleháme metličkou do hladké emulze. Smícháme s chřestem a necháme případně odležet. Tuto část si můžeme připravit i dopředu.
Bylinky nasekáme nadrobno a smícháme s chřestem.
Těsně před podáváním ozdobíme jedlými květy.
Tip: Pokud přidáváme okvětní plátky tulipánu, nakrájíme je na nudličky, salát působí barevněji.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.