Autorka květinových kuchařek: Zeleninou měsíce května je chřest

Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne, vyzývá Jana Vlková.

„Chřest je zelenina, kterou je potřeba si užít přesně tady a teď. Chřesty, které se dovážejí později, cestují přes půlku zeměkoule a je lepší mít ho z pole, které je blízko,“ myslí na květen coby vrchol chřestové sezóny a na její ukončení s dozráním prvních třešní autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.

Chřestový salát s jedlým kvítím

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 500 g chřestu
  • hrst planých rostlin dle aktuálního výskytu
  • jedlé kvítí na zdobení (tulipánový květ, petrklíč)
  • na zálivku jemný ovocný ocet, sůl, pepř, olivový olej

Chřest oloupeme běžným způsobem – škrabkou na brambory postupujeme odspodu nahoru.

Oloupané výhonky pokrájíme na příjemnou konzumní velikost a povaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme, a přelijeme studenou vodou, aby nezešedly.

V octu rozpustíme sůl a pepř, přidáme olej a prošleháme metličkou do hladké emulze. Smícháme s chřestem a necháme případně odležet. Tuto část si můžeme připravit i dopředu.

Bylinky nasekáme nadrobno a smícháme s chřestem.

Těsně před podáváním ozdobíme jedlými květy.

Tip: Pokud přidáváme okvětní plátky tulipánu, nakrájíme je na nudličky, salát působí barevněji.

Spustit audio