Bábovka z litého kynutého těsta
Co takhle připravit pravou nefalšovanou českou kynutou buchtu, upečenou v bábovkové formě!
- 500 g polohrubé mouky
- 500 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 3 žloutky
- 30 g droždí
- 5 g soli
- špetka muškátového květu
- 30 g kandovaného ovoce
- 30 g sušeného ovoce
- 30 g strouhané čokolády nebo čokoládových peciček
- 30 g rozinek
- 30 g mandlí
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
V míse rozetřeme droždí s malým množstvím cukru, přidáme 2–4 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Necháme nakynout. Potom přidáme mouku, cukr, vlahé máslo, v mléku rozkvedlané žloutky, muškátový květ a sůl. Vypracujeme řídké těsto, do kterého přidáme posekané mandle, nakrájené kandované a sušené ovoce, čokoládové pecičky a rozinky.
Těsto nalijeme do tukem vymaštěné a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a na teplém místě necháme 30 minut kynout.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě a po zapečení pomaleji dopékáme, celkem asi 45 minut při cca 150°C. Řídíme se typem trouby. Upečenou bábovku opatrně vyklopíme a pocukrujeme. Krájíme až po vychladnutí.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.