Bábovka z litého kynutého těsta

Co takhle připravit pravou nefalšovanou českou kynutou buchtu, upečenou v bábovkové formě!

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 30 g droždí
  • 5 g soli
  • špetka muškátového květu
  • 30 g kandovaného ovoce
  • 30 g sušeného ovoce
  • 30 g strouhané čokolády nebo čokoládových peciček
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

V míse rozetřeme droždí s malým množstvím cukru, přidáme 2–4 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Necháme nakynout. Potom přidáme mouku, cukr, vlahé máslo, v mléku rozkvedlané žloutky, muškátový květ a sůl. Vypracujeme řídké těsto, do kterého přidáme posekané mandle, nakrájené kandované a sušené ovoce, čokoládové pecičky a rozinky.

Těsto nalijeme do tukem vymaštěné a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a na teplém místě necháme 30 minut kynout.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě a po zapečení pomaleji dopékáme, celkem asi 45 minut při cca 150°C. Řídíme se typem trouby. Upečenou bábovku opatrně vyklopíme a pocukrujeme. Krájíme až po vychladnutí.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko