Bor u Tachova pokračuje s opravou zámku

20. květen 2019 10:27

Větší polovina památky už je rekonstruovaná, město ještě čekají opravy velkého podzámčí a nádvoří. Za 22 let Bor do oprav zámku investoval přes 100 milionů korun.

„Letos půjde o dokončení severního křídla, s nímž jsme začali loni, konkrétně interiér a úpravy zvenku plus vybudování zázemí pro techniku. Tím bude hotové to, co je na nádvoří, tedy vstup," uvedl starosta Boru Petr Myslivec.

Zámek v Boru, jehož novogotická podoba pochází z konce 19. století, je považován za stavební unikát, neboť se tam zachovala podstatná část prvků původního středověkého vodního hradu. Dominantou je mohutná válcová věž s otevřeným ochozem ve výšce 30 metrů.

Město dále dokončilo za 1,8 milionu korun v zámeckém parku zahradní bar s novými toaletami, jemuž se dříve říkalo Na Parketu. „Odstranili jsme starou budovu a teď je tam nová. Už se tam konala vajíčkyjáda a slet čarodějnic,“ dodal Myslivec. Nyní tam postaví dětské hřiště a obnoví mobiliář Parketu. Město dokončí v areálu i vycházkové okruhy.

Do nového se obléká nejen zámek ale i okolní park

Městský úřad Bor už dříve revitalizoval velkou část volně přístupného 16hektarového parku, kde letos ukončí obnovu cest, které propojí lávkou na kůlech. Teď čeká na vyjádření k žádosti o dotaci.

Za minulého režimu zámek využívaly armáda a zemědělské učiliště. Veřejnosti se znovu otevřel v červnu 2003. Návštěvnost trvale roste, ročně tam přijde přes 10 000 lidí.

Dnes je tam jeden menší prohlídkový okruh s věží a pak okruh, který zahrnuje celý zámek i hrad a trvá hodinu. Návštěvníky láká hlavně kaple a Švamberský sál se zbrojnošskou síní s replikami zbraní, gotických oděvů, nábytku a nádobí. Zámek má asi 70 místností a na dokončení kompletní opravy by potřeboval ještě přes 150 milionů Kč.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio