Budoucí učitelé trénují ve virtuální třídě. Unikát představila plzeňská univerzita

14. květen 2019 14:00

Jak správně zareagovat, když žáci při hodině vyrušují? Nebo jak učit obtížně vysvětlitelnou látku? To si můžou studenti Fakulty pedagogické v Plzni vyzkoušet nejen na praxi, ale i v unikátní virtuální třídě.

Virtuální třída

Unikátní virtuální třídu uvedla do pilotního provozu Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni. Vznikla ve spolupráci s Fakultou strojní a jde o program, díky kterému se budou studenti učit reagovat na nejrůznější situace, které je při vyučování můžou potkat. Například když žáci vyrušují, posílají si psaníčka nebo nemůžou pochopit těžkou látku. Je to doplněk ke klasické praxi, mezi univerzitami v České republice ojedinělý.

Fakulta strojní už má jeden podobný projekt za sebou, virtuální hospodu, díky které se pacienti léčby závislostí učí odolávat svodům alkoholu. Využila tedy zkušeností a vymodelovala virtuální učebnu s žáky šesté třídy. „Ten budoucí učitel vstoupí do fyzické reálné třídy, oblékne si 3D brýle, do ruky si vezme speciální ovladače a v ten okamžik se ocitne ve virtuální realitě, kde vidí studenty a může zahájit výuku,“ vysvětlil Petr Hořejší, odborný asistent na fakultě strojní. Žáky může vyvolávat, ti se mohou hlásit. Vyučující vše ovládá pomocí klasické klávesnice. „Například se někdo začne bavit. Do budoucna se počítá s větší interakcí, třeba že někdo začne po třídě chodit, zatím tam toho naskriptování je minimum, ale pro pilotní projekt to stačí,“ dodal.

Zároveň může student psát na interaktivní tabuli nebo manipulovat s mapou. Virtuální třída vznikla na oddělení geověd, docent Pavel Mentlík to vítá. „My máme dlouhodobě problémy s praxemi, studenti si oprávněně stěžují, že je praxí málo a jejich dovednosti učit, když jdou do škol, jsou limitované,“ uvedl. Podle Lucie Rohlíkové z fakulty může vynález pomoci studentům trémistům. „Je to perfektní simulátor, do budoucna se mohou díky němu zlepšovat.“

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio