Cestování po Šumavě je snazší, kraje se dohodly na vzájemném uznávání jízdenek

19. červen 2023 11:30, aktualizováno

Cestování veřejnou dopravou po Šumavě je jednodušší – alespoň co se týče platnosti jízdenek veřejné dopravy. Plzeňský a Jihočeský kraj a tři bavorské okresy se totiž dohodly, že si budou vzájemně uznávat některé turistické jízdenky.

Při plánování výletů na bavorskou stranu Šumavy teď jedna starost odpadne. Tedy v případě, že tam chcete jet veřejnou dopravou. Vhodné spoje si budete muset samozřejmě vyhledat i nadále, co ale nebudete muset řešit, je to, kde platí jaká jízdenka. Nově totiž můžete jet už z domova na jednu jedinou.

Plzeňský a Jihočeský kraj a tři bavorské okresy, konkrétně Cham, Regen a Freyung-Grafenau, se domluvily, že si budou vzájemně uznávat některé turistické jízdenky. Cestující tak mohou přestupovat mezi vlaky a autobusy na obou stranách hranice, a to s jednou jízdenkou v kapse. „Co se týče konkrétně Plzeňského kraje, zde si může cestovatel zakoupit jízdenku s názvem Turista Plzeňskem a Bavorskem,“ upřesňuje dopravní technolog plzeňského organizátora veřejné dopravy Pavel Purkart. Jedná se o síťovou jízdenku platnou 24 hodin. Lze pořídit buďto variantu pro jednotlivce za 240 korun, nebo pro malou skupinu za 360 korun.

K sehnání je na celé řadě míst – u průvodčího ve vlaku, u řidiče autobusu, na pokladně Českých drah, ale i v mobilní aplikaci Virtuální karta nebo v aplikaci Můj vlak ČD, případně na e-shopu ČD. Jízdenka platí ve všech spojích veřejné dopravy na území německých okresů. Zároveň platí na území celé integrované dopravy Plzeňského kraje. Veškeré podrobnosti, jízdní řády, mapy s přehledem všech linek, ale i třeba tipy na výlety najdete už teď na webu Integrované dopravy Plzeňského kraje.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio