Chlebíčky s kopřivovým máslem a jarní šejk

Díky šejku spotřebujete loňské zamražené ovoce. Chlebíčky s kopřivovým máslem zase uspokojí vaši touhu po jarním zeleném býlí. Ani jedno vás svou přípravou příliš nezdrží.

„Kopřiva je rostlina, která nesmí chybět v žádné velikonoční nádivce, ale mám ještě jeden další výborný tip,“ láká do kytkožroutské kuchyně autorka květinových kuchařek Jana Vlková „a sice kopřivu rozmělnit do másla. To je tak překvapivá a originální chuť, že to se bude určitě všem líbit.“

Suroviny na čtyři porce chlebíčků: 

20 g másla 

hrst mladých kopřiv

1 lžička hrubé soli

na špičku nože dijonské hořčice

plátky dobrého chleba

květy lechy jarní a sakury ozdobné na ozdobení

Postup:

Máslo necháme změknout.

Kopřivy obereme, omyjeme a nasekáme nadrobno.

Máslo rozetřeme v misce s hrubou solí a hořčicí, pak přimícháme kopřivy. Namažeme na dobrý chleba a zdobíme dostupnými jedlými květy.

Ihned podáváme, kopřivové máslo nejvíc chutná čerstvé.

Suroviny na čtyři porce šejku:

1 mrkev

1 banán

10 listů pampelišky

10 listů čekanky

10 listů bršlice kozí nohy

nebo jiné jarní lupení podle vlastní chuti (kokoška pastuší tobolka, česnáček lékařský, pelyněk černobýl, kopretina bílá a další)

50 g mraženého černého rybízu

50 g mraženého červeného rybízu

Postup:

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, banán oloupeme a také nakrájíme na kolečka. (Banán šejk lehce osladí a zároveň mu dodá vláčnost, čímž propojí všechny ingredience, proto je pro šejk nezbytný.)

Mrkev i banán dáme do vysoké nádoby, přilijeme trochu vody a rozmixujeme na vláčné pyré.

Lupení dobře omyjeme a nasekáme na hrubší kousky. Vložíme je k mrkvi a banánu a krátce rozmixujeme.

Nakonec přidáme mražené ovoce a ještě trochu promixujeme. (Rybíz přidáváme až na závěr, jinak by rybízové pecičky rozdrcené na kaši nápoji dodaly svíravou chuť.)

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio