Chlebíčky s kopřivovým máslem a jarní šejk
Díky šejku spotřebujete loňské zamražené ovoce. Chlebíčky s kopřivovým máslem zase uspokojí vaši touhu po jarním zeleném býlí. Ani jedno vás svou přípravou příliš nezdrží.
„Kopřiva je rostlina, která nesmí chybět v žádné velikonoční nádivce, ale mám ještě jeden další výborný tip,“ láká do kytkožroutské kuchyně autorka květinových kuchařek Jana Vlková „a sice kopřivu rozmělnit do másla. To je tak překvapivá a originální chuť, že to se bude určitě všem líbit.“
Suroviny na čtyři porce chlebíčků:
20 g másla
hrst mladých kopřiv
1 lžička hrubé soli
na špičku nože dijonské hořčice
plátky dobrého chleba
květy lechy jarní a sakury ozdobné na ozdobení
Postup:
Máslo necháme změknout.
Kopřivy obereme, omyjeme a nasekáme nadrobno.
Máslo rozetřeme v misce s hrubou solí a hořčicí, pak přimícháme kopřivy. Namažeme na dobrý chleba a zdobíme dostupnými jedlými květy.
Ihned podáváme, kopřivové máslo nejvíc chutná čerstvé.
Suroviny na čtyři porce šejku:
1 mrkev
1 banán
10 listů pampelišky
10 listů čekanky
10 listů bršlice kozí nohy
nebo jiné jarní lupení podle vlastní chuti (kokoška pastuší tobolka, česnáček lékařský, pelyněk černobýl, kopretina bílá a další)
50 g mraženého černého rybízu
50 g mraženého červeného rybízu
Postup:
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, banán oloupeme a také nakrájíme na kolečka. (Banán šejk lehce osladí a zároveň mu dodá vláčnost, čímž propojí všechny ingredience, proto je pro šejk nezbytný.)
Mrkev i banán dáme do vysoké nádoby, přilijeme trochu vody a rozmixujeme na vláčné pyré.
Lupení dobře omyjeme a nasekáme na hrubší kousky. Vložíme je k mrkvi a banánu a krátce rozmixujeme.
Nakonec přidáme mražené ovoce a ještě trochu promixujeme. (Rybíz přidáváme až na závěr, jinak by rybízové pecičky rozdrcené na kaši nápoji dodaly svíravou chuť.)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.