Chynínské buky jsou ideálním domovem pro rysa

19. září 2021

Přírodní rezervace Chynínské buky se nachází na jihovýchodních svazích jedné z brdských osmistovek Nad Maráskem a byla zde vyhlášena už v roce 1933. Dle svého vzezření bývá rezervace označována za brdský prales, jelikož s pilou ani sekyrou se zdejší stromy nesetkaly od roku 1903.

Přírodní rezervace Chynínské buky

„Můžete zde najít buky, které mají v obvodu přes 3,5 metru a nachází se tady spousta starých bukových torz, které jsou obrostlé choroši, troudnatcem kopytovitým nebo pásovaným,“ sdělil na úvod bývalý starosta obce Čížkov Zdeněk Tomášek, který dále pokračoval:

„Podmínky například pro rysa jsou tady velmi dobré. S příbytkem turistů nemá samozřejmě tolik klidu, ale právě Chynínské buky a nedaleké Fajmanovy skály a Klenky jsou součástí komplexu téměř původní a divoké přírody. Najdeme zde vysoká skaliska, kamenná moře, ale i úkryt v poměrně špatně prostupných houštinách. Samotná rozlehlost rezervace skýtá klid, který rys skutečně potřebuje.“ Dále je tady možné dle bývalého starosty potkat například menší sovy, jeleny, či dokonce čápa černého.

Pro cyklisty oblast přírodní rezervace není určena. Doporučujeme proto vydat se sem pěšky: „Pro cyklisty je to naprosto nevhodné. Když je kol moc, podepíší se na terénu a rezervace je od toho, aby zůstávala nedotčená. Rezervace obecně není přístupná z nějaké značené turistické cesty, takže je nutné například po aleji Telefonka tuto rezervaci dostoupit cca  pětiminutovou chůzí. Do přírody a do Brd obzvláště je potom zapotřebí mít pevnou obuv, protože nejen, že můžete slézat skály, ale můžete se dostat i do míst, kde je celý rok rozbahněno a mokro,“ uvedl Zdeněk Tomášek.

Nedaleko samotné rezervace se nachází také zajímavá dřevěná stavba: „Jedná se o Chynínský domek z počátku 20. století, který skýtal útulek lesnímu personálu, jelikož na Brdech se špatného počasí dočkáte jedna dvě. Ale je to i taková romantičtější připomínka toho, že stavba sloužila jako úkryt lesního personálu, když na Brdech zuřila válka mezi pytláky. Aby nemuseli docházet do lesa a hlídat nebo pátrat po pytlácích, tak jim sloužily tyto boudy, takové útulny, kterých v Brdech najdeme spoustu. Například tady v okolí je ještě krásný lovecký domek Na Bůrku, nebo Na Pyramidě, ale správně Na Marásku,“ řekl Tomášek.

Vzdálenost od Plzně: cca 39 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio