Čokoládový cheesecake
podle šéf kuchaře Václava Opla z restaurace Nového divadla Za oponou v Plzni.
Suroviny na korpus:
140 g máslových sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla
Suroviny na sýrovou směs:
600 g měkkého smetanového sýra
150 g moučkového cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkové esence
60 g čokolády na vaření
10 g másla
10 g krupicového cukru
Suroviny na polevu:
60 g čokolády na vaření
10 g krupicového cukru
10 g másla
Postup:
Sušenky rozdrtíme na jemný prášek, přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a promícháme.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vyplníme směsí a dobře stlačíme. Na okraji vytvoříme nízký okraj. Pečeme při teplotě 175° C 15 minut.
Smetanový sýr našleháme, vmícháme cukr, vejce, smetanu, vanilkovou esenci a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Důkladně promícháme, nalijeme na korpus a uhladíme. Pečeme při teplotě 170° C 15 minut a dopékáme hodinu při 140° C.
Po vyjmutí z trouby okraj koláče odřízneme nožem, sejmeme obruč dortové formy a polijeme čokoládovou polevou, kterou uděláme z čokolády, cukru a másla. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.