Čolka okinawského lze v přírodě snadno zaměnit za ještěrku

24. říjen 2022
Mezi námi zvířaty

Jeden z největších zástupců svého rodu dosahuje v dospělosti velikosti až 18 cm a pochází z daleké Okinawy. Řeč je o čolku okinawském, který je k vidění v Zoologické a botanické zahradě města Plzně, konkrétně v zázemí zvaném Archa obojživelníků, kterou najdete v expozici Svět v podzemí.

Mláďata čolků bývají mnohem menší. Bývají velcí zhruba 2 mm. „Čolek patří mezi ocasaté obojživelníky. Ti potřebují ke svému životu vodu. Do vody kladou vajíčka, ta se poté vylíhnou a larva postupně roste. Poté projde metamorfózou, kdy jí narostou přední a zadní končetiny. Následně se zpravidla ještě nějakou dobu zdrží ve vodě a pak vylézá na souš, kde je do té doby, než pohlavně dospěje,“ popsal ošetřovatel zvířat v plzeňské zoo Aleš Zíka.

Ve své domovině, tedy na Okinawě a dalších přilehlých ostrovech, je čolek bohužel kriticky ohrožen, a to kvůli ztrátě svého přirozeného prostředí.

„Oproti našemu čolkovi je tento čolek robustnější, zavalitější, má širší hlavu, je to takový zápasník, kdežto čolci žijící u nás jsou takoví atletičtější,“ popsal Zíka.

Proč je snadné splést si čolka s ještěrkou? Nejen to se dozvíte v reportáži

Spustit audio