Čtvrteční kulturní tipy

6. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

150 let od narození německého hudebního skladatele Richarda Strausse oslaví dnešním koncertem Karlovarský symfonický orchestr. Těšit se můžete mimo jiné na Straussovy „Čtyři poslední písně" v podání německé sopranistky Joo-Ann Bitter. Orchestr povede jeho šéfdirigent Martin Lebel. Na koncertě budete vítáni v 19:30 hodin v Lázních III v Karlových Varech.

Vystoupením Fama Quartetu v Galerii města Plzně pokračují „Smetanovské dny". Zazní skladby Smolky, Pudláka, Burlase, Marka a dalších autorů. Začátek je v 18 hodin. V galerii můžete navštívit také výstavu „Na počátku bylo ticho", která prezentuje různorodé přístupy týkající se fenoménu zvuku, prostoru, poezie a akce trvající v čase.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" dnes jako součást festivalu „Smetanovské dny" uvádí Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

„Hráč" - novou jevištní adaptaci románu Fjodora Michajloviče Dostojevského má na programu od 19 hodin Komorní divadlo v Plzni. Autorem a režisérem inscenace je David Šiktanc, který děj zasadil do Karlových Varů. Zde se roztáčí nejenom nevyzpytatelná ruleta, ale i milostná posedlost a obchody na všechny způsoby. Role ztvárňují Petr Konáš, Martin Stránský, Andrea Černá a další.

Na komedii francouzské dramatičky Yasminy Reza „Bůh masakru" jste zváni od 19 hodin do Klubu Komorního divadla. Kultivovaní rodiče jedenáctiletých chlapců se sejdou, aby urovnali jejich spor, který vyústil ve rvačku a vyražení zubů. Jenže kam se na ně za chvíli jejich ratolesti s jedním klacíkem hrabou.

„Co věděla Klára Kovalová (a musela zemřít)" - strhující kriminální thriller Tomáše Zámečníka v provedení divadelního souboru Rozruch a Studia mladých dnes nabízí Divadlo Dialog v Plzni. Interaktivní vtipná detektivka, kde o pátrání a rozuzlení rozhodují diváci hlasováním, vás tam čeká od 19 hodin.

Oscarový americký snímek „Klub poslední naděje" promítá od 18:30 hodin kino Beseda v Plzni. Životopisný film natočil režisér Jean - Marc Vallée. Představuje v něm Rona Woodroofa. Jsou 80. léta, Ron je HIV pozitivní a nezbývá mu moc času. Místo aby rezignoval, rozhodne se bojovat se systémem a rozjede obchod s neschválenými léky a s drogami, aby pomohl sobě i stejně nemocným.

Romantické drama "Nejvyšší nabídka" připravil na dnešní večer Filmový klub Karlovy Vary. Italský režisér a scénárista Giuseppe Tornatore obsadil do hlavní role filmu o vášni nejen k umění australského herce Geoffreyho Rushe - jeho pátrání po tajemné ženě můžete v karlovarském kině Drahomíra sledovat od 19:30 hodin.

S herci Evou Holubovou a Bohumilem Kleplem se dnes můžete setkat v Městském divadle v Mariánských Lázních. Zavzpomínají na natáčení oblíbených českých komedií a chybět nebude ani vyprávění o jejich životě. Zábavný pořad „Na slovíčko..." začne v 19:30 hodin.

Na další komentovanou prohlídku výstavy „Obrazy krásy a spásy. Gotika v jihozápadních Čechách" láká Západočeská galerie v Plzni. Expozice odkrývá středověkou tvář českého jihozápadu, jehož umělecká produkce je specifická ikonografií i stylem. Prohlídka je naplánována na 17. hodinu, průvodkyní vám bude spoluautorka výstavy Michaela Ottová. „Obrazy krásy a spásy" najdete v plzeňských Masných krámech do 9. března.

Klatovský sochař Václav Fiala vám dnes v plánském Městském kulturním středisku přiblíží „Příběhy soch", které nějak zasáhly do jeho života nebo ovlivnily postoj ostatních. Přednáška v Plané se uskuteční od 17 hodin.

Napříč celým Mexikem dnes můžete putovat v kině Čakan v Domažlicích a to prostřednictvím fotograficko - filmové diashow Kateřiny a Miloše Motani. Cesta zemí, kde se stará kultura mísí s novou a kde na každém rohu prodávají tacos, vás v domažlickém kině zaujme v 19 hodin.

„Paříž na kole" projedete spolu se Štěpánem Popelem v rámci další z „Výprav za poznáním" - od 18 hodin v Západočeském muzeu v Plzni.

Spustit audio