Cukrářské koblihy

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Masopust bez koblih to je jako vánoční tabule bez kapra či vánočky. Naplnit je můžete třeba meruňkovou marmeládou.

Suroviny:

1,2 kg hladké mouky
4 žloutky
60 g droždí
120 g rostlinného tuku
100 g moučkového cukru
2 ks vanilkového cukru
1 citrón
1 dl rumu
7–8 dl mléka
sůl
meruňková nebo jiná pikantní marmeláda
moučkový cukr na posypání
olej na smažení

Postup:

Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře prodělané těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto opět proděláme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou.

Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60–70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme. Takto připravené těsto klademe na pomoučenou pracovní plochu, mezi jednotlivými kousky necháváme mezeru cca 5 cm. Smažit začneme za hodinu, čas počítáme od první vytvořené koblihy. V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10–15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty. Osmažené koblihy dáváme na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečné mastnoty. Vychladlé naplníme pomocí zdobičky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme, event. rozmixujeme a ochutíme malým množstvím rumu. Nakonec koblihy pocukrujeme.

Celková doba přípravy jsou 4 hodiny. Z tohoto množství těsta upečeme asi 80 koblih.

Množství mléka závisí na jakosti a druhu mouky a na velikosti použitých vajec. Než těsto dokonale vykyne, připravíme si pracovní stůl. Ten pokryjeme čistým papírem, na něj rozprostřeme starší plátěný ubrus nebo utěrky. To proto, že koblihy, které budeme na toto místo před pečením odkládat, nesmí být na studeném povrchu. Nebojte se naplnit koblihy až upečení, vyvarujeme se tím nepříjemného vytékání marmelády do horkého oleje.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň