Cupcakes s krémem a ovocem. Pohrajte si v kuchyni
Nabízíme pro českou kuchyni netypický moučník. Ale zkusit se má všechno. Navíc je teď všude plno krásného a dobrého ovoce.
- Na těsto: 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g rostlinného tuku
- citronová kůra
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- 2 vejce
- 120 g zakysané smetany
- 250 g hladké mouky
- 1KL pečícího prášku
- 2 PL bílého jogurtu
- cca 1 PL mléka
- 50 g kokosu
- 50 g kvalitní čokolády
- Na krém: 120 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 120 g mascarpone
- 100 g zakysané smetany
- 50 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- ovoce, cukrové ozdoby, jedlé květiny,…
Ručním šlehačem rozmícháme moučkový i vanilkový cukr, rostlinný tuk, citronovou kůru, sůl a jedlou sodu. Přidáme celá vejce, zakysanou smetanu, mouku promíchanou s práškem do pečiva, jogurt a mléko. Prošleháme a nakonec vmícháme strouhaný kokos a na malé kousky nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu.
Papírové košíčky na muffiny plníme do ¾ připraveným těstem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 170°C. Doba pečení a teplota se řídí použitou troubou.
Upečené muffinky necháme dokonale vychladnout. Pak jejich povrch nastříkáme krémem a podle své fantazie dozdobíme.
Příprava krému:V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.