Cvíboch od Alenky Okrajkové
Cvíbochem může být všechno, jehož základem je piškotové těsto. Ať jsou to bublaniny, ovocné řezy, či dezerty s různými náplněmi, nebo třeba bábovky. Stačí mít trochu fantazie a neopakovatelný moučník je na světě. Když nahradíme třeba část mouky stejným množstvím mletých ořechů, máme zase úplně jinou dobrotu.
- 6 vajec
- 180 jemného moučkového cukru
- 240 g polohrubé mouky
- 2 lžíce rumu
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem. Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr. Do dobře vyšlehaného sněhu (když misku se sněhem obrátíme a ten neztéká), zlehka vmícháme žloutky i s rumem.
Do této hmoty velmi zlehka a po částech vmícháme mouku. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160 °C cca 45 minut.
Tento korpus můžeme libovolně plnit, polévat, kombinovat s ovocem či ořechy. Lze z něj připravit nepřeberné množství moučníků.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.