Děti z klatovské základní školy se vrátily za pamětníkem, o němž točily reportáž

8. červenec 2024 19:56

Každý rok se desítky týmů školáků vydávají za pamětníky, aby o nich natočily rozhlasovou nebo video reportáž do projektu Příběhy našich sousedů. Nestává se ale moc často, aby se děti po nějaké době za svým pamětníkem vrátily, aby si s ním zase popovídaly a poděkovaly mu. Přesně to nicméně udělaly děti z klatovské základní školy.

Oldřich Dvorský

Čtyřiadevadesátiletý Oldřich Dvorský je pamětníkem dějin Janovic nad Úhlavou, dlouholetý místní ochotník a také malíř, zakladatel a obnovovatel skautského hnutí. V zimě o něm natočili rozhlasovou reportáž do projektu Příběhy našich sousedů žáci z Masarykovy základní školy v Klatovech. Vyprávění Oldřicha Dvorského děti natolik oslovilo, že se s ním chtěly setkat znovu. Nyní ho tedy pětičlenný autorský tým spolu se svým učitelem navštívil. A nepřišel s prázdnou – malíři věnoval olejové barvy a štětce. „Žáci mi udělali radost a líbil se mi i příběh, který o mně zpracovali. Mám rád mladé lidi, kteří jsou aktivní a o něco se snaží,“ nechal se slyšet pan Oldřich.

„Pan Dvorský se nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit závěrečné prezentace projektu Příběhy našich sousedů, jež se konala v Klatovech v březnu. A tak si za ním děti udělaly výlet, protože jsme si s ním všichni to natáčení opravdu užili,“ uvedl učitel Lukáš Kopecký, jenž se se svými žáky projektu účastní pravidelně.

Práce všech týmů z celé republiky jsou k dohledání na webu Příběhů našich sousedů.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio