Do kanadského festivalu krátkých filmů o módě se můžou přihlásit i čeští tvůrci

8. leden 2024

Členkou výběrové komise a filmovou kritičkou Canadian International Fashion Film Festivalu je česko-kanadská módní návrhářka Marie Copps. Do Kanady se odstěhovala z Tachova před 25 lety a zahájila tak svoji úspěšnou kariéru.

Panorama Toronta

Pro bankovní úřednici Marii Copps byla móda a šití neobvyklých kousků oblečení koníčkem, rozhodnutí odjet na jazykový kurz do Kanady jí navždy změnilo život. V Torontu následně absolvovala i kurzy techniky šití a designu a pustila se do oděvní tvorby. Na svém kontě má např. zastoupení svých modelů na soutěžích miss, akce propojující módu a ekologii, nebo živou produkci představující divákům focení exkluzivní módní story.

V létě 2023 obdržela cenu od torontského časopisu Waterfront Magazine, který každoročně vyhlašuje významné ženy v 15 kategoriích. „Byla jsem nominována v kategorii móda a styl. Když mi potom před předáváním cen telefonovali, jestli se dostavím, řekla jsem, že mám koupenou vstupenku a přijedu. A oni na to, že jsem vyhrála,“ vzpomíná na šťastný okamžik Marie Copps, „byla jsem jak slzavé údolí, protože to bylo nečekané. Velice mě to potěšilo, když si vaší tvorby někdo všimne, je to vždycky povzbuzující do budoucna.“

Canadian International Fashion Film Festival je otevřený všem zájemcům

Druhým rokem Marie Copps spolupracuje s Canadian International Fashion Film Festivalem, kde působí jako členka výběrové komise a filmová kritička: „S lidmi, kteří tento mezinárodní festival módních filmů pořádají, se osobně znám. Když mě do svého projektu přizvali, byla jsem moc ráda, film miluji, je to moje parketa.“ Jedná se o festival krátkometrážních filmů do 10 minut pojednávajících o módě, své snímky do něj mohou přihlašovat tvůrci z celého světa.

„Ráda bych vyzvala také české filmaře, protože jsem přesvědčená, že naše filmová tvorba je na světové úrovni. Mohli by vyhrát některou z mnoha cen. Uzávěrka přihlášek je 15. února, s prodlouženou lhůtou 28. března 2024. Záleží jen na tvůrci, jak téma módy uchopí, může se zaměřit na nějaký příběh, prezentovat oděvní firmu, nechci to úplně konkretizovat. Jde o to, aby to bylo zajímavé, byla tam móda, nějaký styl, pěkně učesané vlasy, atraktivní prostředí. Celé to podbarvit módou,“ láká k účasti na festivalu Marie Copps.

Které nové české filmy česko-kanadská módní návrhářka a filmová kritička během svého tříměsíčního pobytu zhlédla a jak hodnotí naši kinematografii? Co vytýká kanadským a americkým filmařům? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio