Dřevěnou sochu zdobí hřebíky. Symbolizují příspěvky na válečné vdovy a sirotky

1. únor 2024 11:25

Muzeum Českého lesa v Tachově je plné tajemných zákoutí, historických artefaktů a také pověstí. Jednou z nich je opředena i socha ozbrojeného muže s mečem, která stojí v přízemí muzejní budovy.

Celá socha je ze dřeva, ačkoliv na první pohled se zdá, že je v kovovém brnění. Ale zdání klame, povrch válečníka totiž zdobí desítky, možná i stovky hlaviček hřebíků různých tvarů a velikostí, některé dokonce nesou malé nápisy.

Dřevěnou plastiku ozbrojence (Wehrmanna) vytvořil Johann Rumpler a socha stávala na tachovském náměstí spolu s pokladnicí vyrobenou z bomby. Lidé vhazovali do pokladnice peníze a podle výše příspěvku dostali hřebík, který zatloukli do sochy tak, aby hlavička tvořila část brnění. Bohatší lidé si větším darem zajistili větší hřebík, dokonce i se svým jménem na hlavičce. Peníze byly pak rozděleny mezi vdovy a sirotky, jejichž muži padli v 1. světové válce.

V muzeu je i slavná Poslední večeře Páně

Johann Rumpler má v tachovském muzeu další díla. Kromě zmiňovaného zbrojnoše, najdete v přízemí o několik metrů dále i sousoší Poslední večeře Páně v životní velikosti. To bylo původně vytvořeno pro kostel sv. Anny, v dnes zaniklé obci, Pořejov. Muzeum Českého lesa zve i na další stálou expozici, více informací a provozní dobu, najdete na muzeumtachov.cz.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.