Dvě strany téže mince

27. únor 2008
Publicistika

V uplynulých dnech si veřejnost připomínala jeden z největších úspěchů naší sportovní historie, hokejové vítězství na hrách zimní olympiády před deseti lety v japonském Naganu. Spontánní oslavy, které tehdy vypukly, představovaly největší vzedmutí českého národního uvědomění od listopadu 89. Vzpomínku na tyto události, zasazenou do širšího rámce vztahu hokeje a Karlových Varů, připravil Lubomír Stejskal.

Kde jste byli před deseti lety vy?, ptaly se minulý pátek svých čtenářů Lidové noviny. Na mysli měly 22. únor 1998, kdy se zrodil dvojí zázrak. Nejen vítězství České republiky nad Ruskem ve finále hokejového Turnaje století, ale také ona úžasná, nezapomenutelná a neopakovatelná vlna celonárodní euforie. Těm, kdo ve dnech sametové revoluce měli příliš nízký věk, než aby mohli vyjít do ulic, bylo dopřáno okusit něco z její atmosféry o osm a čtvrt roku později. Důvod byl jiný, duch národního vzepětí tentýž. Takříkajíc vzhůru nohama byla celá země a našim největším lázním slouží ke cti, že k výjimkám rozhodně nepatřily. Do Karlových Varů se v té sezoně vrátila nejvyšší hokejová soutěž a snad i to mělo povzbuzující účinek na události, které onoho únorového nedělního rána vypukly.

Kdybych měl tedy odpovědět na otázku zmíněnou na začátku tohoto příspěvku, pak za sebe a za všechny jásající, kteří uposlechli výzvy doby a volání svého srdce, mohu hrdě říci: Vím, kde jsme před deseti lety byli. Kráčeli jsme po ulicích karlovarského lázeňského centra a měli zase jednou, alespoň na chvíli, pádný důvod být hrdými Čechy. Provolávali jsme slávu hokejistům a zemi, jejíž znak nosili na svých dresech. Pozdravovali jsme se s okolo projíždějícími houkajícími auty s vyvěšenými vlajkami, z oken domů na nás mávali radostí překypující občané. Byl to bez nadsázky jeden z nejpůsobivějších okamžiků, jaké se v lidském životě, i kdyby byl sebedelší, vyskytují jen výjimečně. Bylo to něco tak unikátního, že i dnes se sluší zvolat: "Hoši, děkujeme!"

Logo

Nemohli jsme ovšem tenkrát tušit, že nevyzpytatelný osud odhalí svoji odvrácenou tvář právě v Karlových Varech. Že v tomto městě bude předčasně ukončena životní pouť Ivana Hlinky, jednoho ze strůjců vší té sportovní i prosté lidské krásy. Proto, máme-li v těchto dnech znovu před očima úžasné Nagano 98, nemůžeme nevzpomenout na 16. srpen 2004, den v životě Ivana Hlinky poslední ...

Logo

Shodou okolností budou Karlovy Vary hostit koncem srpna hlavní oslavy letošního stého výročí založení českého hokeje. Také na nich bude bezpochyby připomínáno jak Nagano, tak i truchlivý úděl velkého hráče a trenéra. Další z řady příležitostí uvědomit si, že rub i líc života jsou dvě strany téže mince. Nerozlučné jako siamská dvojčata.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.