Džíny a džínsy

12. duben 2011

Džíny jsou běžnou součástí našich šatníků už mnoho let, co zajímavého nám o nich prozradí dnešní jazykový koutek?

Ačkoli jsou džíny naprosto běžná součást oděvu, samo slovo džíny kupodivu není uvedeno v našich slovnících spisovného jazyka. A slovo džíny samozřejmě je běžnou součástí našich každodenních hovorů.

Znamená to, že bychom výraz „džíny“ neměli používat? Není spisovný?

Podle mého osobního názoru je dnes možné džíny užívat i ve spisovných projevech, nepovažoval bych je tu za nevhodné. Ve slovníku džíny patrně nejsou proto, že toto slovo ve spisovných projevech v době jejich vzniku nebylo tolik frekventované jako slovo džínsy, které ve slovnících naopak najdeme. To je bohužel jev, kterému se nedá úplně předejít. Každá jazyková příručka začne zastarávat, jakmile vyjde. A pokud se v jazyce sníží frekvence užití nějakého výrazu ve prospěch výrazu jiného, bude slovník obsahovat údaj, který nebude odpovídat současnému stavu jazyka.

A co se tedy dnes používá častěji? „Džíny“ nebo „džínsy“?

Frekventovanější jsou v současné češtině džíny. Používají se zhruba dvakrát častěji než zřejmě starší výraz džínsy. Ten naopak z užívání patrně ustupuje. Na džínách je ale ještě něco zajímavého. Možná i sami posluchači někdy váhali, jestli třeba mají říct spíš to tričko se hodí k džínám nebo to tričko se hodí k džínům. Jinými slovy: jsou džíny rodu mužského nebo ženského? U džínsů je to jasné, s nimi nám poradí slovník – je to podstatné jméno rodu mužského, skloňuje se podle vzoru „hrad“ a správný tvar by byl pouze to tričko se hodí k džínsům.

A jakého rodu jsou tedy „džíny“?

Slovo džíny se v praxi najde jak v podobách rodu mužského, tak rodu ženského. Čteme nebo slyšíme například nošení džín i nošení džínů nebo na párty chodí v džínách i na párty chodí v džínech nebo také blůza vynikne v kombinaci s džíny i vynikne v kombinaci s džínami apod. Rozdíly v rodě se projeví v zakončení všech pádů kromě čtvrtého. A poměr tvarů rodu ženského a mužského není všude zcela jednoznačný.

A co je běžnější?

Ve druhém pádě je o málo běžnější ženský tvar džín než mužský džínů. Ve třetím pádě také není rozdíl velký a i tady je častější ženský rod džínám než mužský džínům. Naopak velmi rozdílný je poměr tvarů v 6. pádě. Tady tvar ženského rodu – džínách – zcela drtivě převažuje nad víceméně okrajovým tvarem džínech. V sedmém pádě už rozdíl opět není velký a vítězí opět tvar rodu ženského: s džínami je častější než s džíny. Můžeme tedy uzavřít, že džíny mívají častěji tvary rodu ženského.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.