Etologie: mechanismy, ontogeneze, funkce a evoluce chování živočichů

12. červenec 2024

Nová učebnice etologie živočichů je společným dílem několika desítek českých přírodovědců. Chování zvířat se věnuje ze všech myslitelných úhlů pohledu.

Chování je souborem projevů, činností, jednání a reakcí živých organismů, včetně člověka. Každé chování má přitom nějaký ten spouštěč, příčinu, průběh a smysl; vede k nějakému cíli. Výzkumem chování se zabývá etologie, vědecký obor, který má za sebou více než stoletou historii. Etologové své bádání neomezují jen na pozorování a katalogizování různých forem chování. Snaží se odhalovat jeho mechanismy, vývoj i funkce, a to v takových detailech, které vás možná překvapí. Obsáhlé svědectví o tom podává nová publikace z nakladatelství Academia, nazvaná „Etologie: mechanismy, ontogeneze, funkce a evoluce chování živočichů“. Pod vedením čtveřice editorů Marka Špinky, Jana Havlíčka, Ivety Štolhoferové a Daniela Frynty se na ní podílelo několik desítek dalších českých badatelů, kteří mají s etologií jako vědou co do činění.

Skoro všechno o chování živočichů

Etologie

Struktura knihy, která má sloužit především jako učebnice budoucím etologům a dalším přírodovědcům, je postavena na čtveřici témat, formulovaných kdysi nizozemským biologem a etologem Nikolaasem Tinbergenem; ostatně se k nim přímo hlásí svým podtitulem. Po úvodu, věnovaném historii etologie jako vědy, se autoři věnují příčinám chování, které může být odpovědí na vnější i vnitřní signály; k tomu je však nutné dobře zpracovat vjemy a informace z okolí i vlastního nitra. Dozvíte se, co chování ovlivňuje a řídí a jaké jsou druhy jeho motivací. Přitažlivé téma orientace živočichů v prostoru a čase je představeno prostřednictvím fenoménu migrací. Dozvíte se, jak zvířata mezi sebou komunikují a co si sdělují. Nechybí kapitoly o mozku, hormonech, genetické podmíněnosti chování, ale také o vývoji a vlivech, které vedou k individuálním rozdílům – stejně jako lidé ani zvířata nejsou jedno jako druhé, mají své určité osobnostní rysy. Chování se dá klasifikovat podle své výhodnosti – co přináší, jaký je z něj prospěch? Získání potravy a obrana před predátory, plození potomků a jejich výchova, vzájemná spolupráce, ať už v rodině nebo větší komunitě, ale také hrozby a agrese. Dozvíte se mnohé o vývoji chování v minulosti, spjatém s evolucí nervové soustavy živočichů a také o vývoji sociálních systémů včetně eusociality, typické třeba pro včely, mravence nebo termity.

Etologie v praxi: od přírody k chovu

Krávy na pastvě

Poslední kapitoly obsáhlé publikace jsou věnovány aplikované etologii. Výsledky této vědní disciplíny se dají nepochybně využít v praxi. Ať už jde o ochranu biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti přírodního prostředí a řešení konfliktů s lidskými zájmy, nebo šíření invazních druhů živočichů, kterým se můžeme účelněji bránit, pokud známe typické projevy jejich chování. Etologie může účinně přispět ke zlepšení životní pohody živočichů chovaných člověkem, od mazlíčků až po hospodářská zvířata, a své může říci i k chovu laboratorních zvířat, která slouží jako biomedicínské modely. Díky etologii se třeba můžeme zamyslet, jestli tyto zvířecí modely opravdu přinášejí relevantní a přenositelné informace i o lidském zdraví, nemocech nebo psychice.

Od švábů až po člověka

Zápřednice jedovatá

Složitosti spojené s chováním ilustrují autoři v šesti kapitolách, věnovaných konkrétním vybraným skupinám živočichů – dozvíte se tak ledacos o sexuálním životě švábů, podzemním evolučním experimentu s rypoši, hnízdním parazitismu kukaček, loveckých strategiích pavouků, o netopýrech a také o etologii člověka. Jak už bylo řečeno, jedná se o učebnici a není to tedy právě jednoduché čtení. Kniha nicméně obsahuje řadu zajímavých informací, stravitelných i pro běžného zájemce, který se do jisté míry orientuje v biologických vědách; takovým ji mohu vřele doporučit. Stejně jako třeba myslivcům, chovatelům zvířat, ochráncům přírody nebo pracovníkům zoologických zahrad. Určitě to bude cenný příspěvek do jejich knihovničky.

Marek Špinka, Jan Havlíček, Iveta Štolhoferová, Daniel Frynta (eds.): Etologie: mechanismy, ontogeneze, funkce a evoluce chování živočichů. Praha: Academia, 2024. 

ISBN 978-80-200-3556-1

 

Spustit audio

Související