Fandit proti někomu

14. září 2010

Máte svůj oblíbený sportovní tým, kterému fandíte? A už jste byli někdy na sportovišti fandit PROTI někomu? A není to vlastně protismyslné jit fandit PROTI někomu? Odkud se vlastně fandění proti někomu vzalo?

0:00
/
0:00

Slovesných vazeb, ve kterých stojí spojení s předložkou proti, je v češtině celá řada, např. být proti někomu, jít proti někomu, svědčit proti někomu, jednat proti nařízení atd. Všechny tyto vazby naznačují existenci dvou nějak protikladných či jaksi nepřátelených, neslučitelných stran. No a vazba fandit proti někomu má obdobnou stavbu po stránce výrazové i významové.

Ale když někomu fandím, jsem přece na jeho straně. A vazba fandit proti někomu vyjadřuje pravý opak. Je vůbec správné takovou vazbu použít.

Přesně stejnou výhradu vznesl tazatel, který nás k dnešnímu koutku inspiroval. Můžeme asi rovnou říct, že v jazyce můžeme tolerovat všechno, co je gramaticky správné, jednoznačně srozumitelné a co dobře slouží našim vyjadřovacím potřebám. A u slovesa fandit se prostě vyvinula potřeba významového rozšíření. Do vazby fandit proti někomu se promítá prvek soupeření. Přestává nám stačit pro vyjádření přívrženectví, obracíme v ní pozornost k soupeři. Když fandím proti někomu, dávám zesíleně najevo, že si přeju vítězství svému týmu, ne týmu soupeře.

Jak se vlastně fandění proti někomu uchytilo v praxi?

V dokladech z praxe se dobře odráží zmíněná snaha zabránit protivníkovi v dosažení výhry, ten obrat k protistraně, např. ve větě pomozte nám fandit Plzni a my vám přijedeme pomoct fandit proti ostatním celkům ligy. Kromě toho je tu určitý malý podíl dokladů, u kterých o zmíněné rozšíření významu slovesa "fandit" patrně nejde. Může jít o výpustku, zkratku. Např. fanoušek z Náchoda může dát na web výzvu přijďte fandit proti Jaroměři a myslí tím přijďte fandit [v utkání Náchoda] proti Jaroměři. Tato výzva nemusí být výzva k podpoře strany mluvčího, tzn. k podpoře Náchoda, může to být jen výzva k účasti fanoušků obou celků.

Najde se hodně dokladů vazby fandit proti někomu? Vžívá se rychle?

Tím se vlastně vracíme k otázce přijatelnosti této vazby. Dokladů zatím není příliš mnoho, zdá se, že fandit proti někomu zatím považuje za potřebné a funkční pouze menšina mluvčích. Teprve čas ukáže, zda se takové rozšíření vžije jakožto potřebné ve větší míře. Zatím žije pouze v méně oficiálních a formálních projevech, tedy spíše mimo spisovný jazyk a je to tak v pořádku. V této komunikační sféře je tolerance k podobným posunům vyšší než ve spisovném jazyce.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.