Fašírovaná pečeně s kapustou
Tento předpis je velice starý a věřím, že až ho vyzkoušíte, budete řadit „fašírku“, jak se tomuto pokrmu také říkalo, do svého jídelníčku často.
Suroviny:
1 kapusta o hmotnosti cca 500 g
750 g mletého vepřového masa ( 1/2 bůček, 1/2 plec)
250 g mletého vařeného uzeného masa
1 žloutek
1 vejce
2 na másle usmažená vejce
2 rohlíky
strouhanku na zahuštění
mletý pepř
sůl
1 bílek na potření
sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vodou. Ve slané vodě uvaříme kapustu, necháme ji na sítu okapat a pak ji společně s namočenými rohlíky umeleme. Přidáme oba druhy mletého vepřového masa, žloutek a syrové vejce a také vejce usmažená. Osolíme, opeříme a důkladně promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Z této hmoty vytvoříme dvě šišky, které vložíme do sádlem vymazaného pekáče a jejich povrch potřeme bílkem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 50 minut.
Mírně prochladlou pečeni nakrájíme a podáváme. Dobře však chutná i studená.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, saláty, pečivo, čerstvá i nakládaná zelenina.
Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.