Francouzský cibulový koláč
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic vody
- 100 g másla
- sůl
Suroviny na nádivku:
- 1kg cibule šalotky (může být i více)
- 3 lžíce másla
- 250 ml 30% smetany
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto. Dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli.
Plech nebo pekáč vymastíme a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme a přeneseme na plech, několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme cca 45 minut při 200°C. Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Cibulový koláč je vhodný jako teplý předkrm nebo lahodná večeře. Výborně se hodí jako pochoutka k vínu či pivu.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.