Frčí adventní věnce ze dřeva

5. prosinec 2022

Žaneta Rudolfová z Kostelce nedaleko Stříbra má domeček a v půdním prostoru si udělala malý ateliér. Pořád totiž něco vyrábí a zkouší. Umí si udělat mýdélka, ušít různé věci, vyrobit si dekorace do bytu. A také adventní věnce. Letos se rozhodla, že zkusí trochu jiné adventní věnce, s minimem chvojí, nebo úplně bez. S návrhy jí pomáhá devítiletá dcerka Anabel.

Nejdůžitější je připravit si podstavu z kulatiny. Podstava by měla mít v průměru minimálně dvacet centimetrů, aby se tam vešly čtyři adventní svíce. Pak je potřeba si připravit čtyři držáky na svíce, ty se dají uříznout z menší větve, na tyto špalíky různých výšek se pak svíčky upevní. To je základ a pak už stačí dolepovat lepicí pistolí to, co je - šišky, mech, větvičky, suché rostliny, nebo i umělé věci, vánoční ozdoby či mašle a korálky. Fantazii se meze nekladou.

Do některých věnců lze dát i svítící prvky, například dřevěný domeček s baterkou. V dalších letech plánuje paní Rudolfová dělat svítící věnce a dekorace s tím, že by užila malých světelných řetězů a svíček na baterie. Ostatně i vy můžete zapojit svou fantazii, nejlépe se svými dětmi, které mají úžasné nápady, jako Anabel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.