Grandhotel Pupp

22. srpen 2011
Značky západních Čech

Už více jak tři sta let poskytuje klientům své služby. Stal se symbolem hotelnictví nejen v Karlových Varech. Každým rokem tam zamíří tisíce turistů z celého světa. Hotel, který láká svým luxusem také celebrity. Řeč je o karlovarském Grandhotelu Pupp, který se ale ve své historii jmenoval i jinak...

Historie hotelu sahá až na samý začátek 18.století. Tehdy byl na objednávku starosty Deimla postaven na břehu řeky Teplé tzv. Saský sál a o sedm let později během starostování Andrease Bechera byla hned vedle na místě dnešního Grand Restaurantu postavena budova Českého sálu.

„Ten sál Český byl zajímavý tím, že vlastně ten název, Bömischersaal, vzniknul tím, že tam sloužili zaměstnanci, číšníci převážně z Prahy, proto to dostalo tu přezdívku, Český sál. V roce 1711 byl postaven dům Boží oko, který ze všech těch domů vydržel nejdéle, až do roku 37, ale až roku 1938 byl včleněn do té velké budovy, udělala se nástavba a začlenil se do toho Grandhotelu“ …říká karlovarský historik Jiří Böhm.


Ale nepředbíhejme. V roce 1760 přichází do Karlových Varů cukrář Jan Jiří Pop a nastupuje na místo u zdejšího cukráře Mitterbacha. Později se ožení s Mitterbachovou dcerou. Ta je velmi podnikavá a spolu se svým manželem, který se mezitím začal podepisovat jako Johann Georg Pupp, postupně kupuje od vdovy po starostovi Becherovi části budovy Českého sálu. V roce 1776 získávají poslední třetinu a rozbíhají tak svůj vlastní podnik. Firmě se dařilo. Během 19. století se úspěšně rozvíjela a v roce 1890 rodina Puppů získala do vlastnictví i původní Saský sál. Byla založena rodinná akciová společnost, v níž měli podíly bratři Anton, Julius a Heinrich. V roce 1906 podle vídeňských architektů vznikl Slavnostní sál a rok nato byl celý soubor jednotlivých budov s konečnou platností spojen v novobarokně pojatý "Grandhotel Pupp".

V letech 1922-23 se celý hotel přestavoval a modernizoval. Každý pokoj měl vlastní koupelnu s teplou a studenou vodou. Majitelé hotelu také v období mezi světovými válkami měli radost, že se jim konečně podařilo koupit poslední ze žádaných budov "Dům Boží oko", dnes Café Pupp.

„Na tom puppovském vývoji se podílelo šest generací Puppů. Pátá generace, ta taková nejslavnější, byla kolem roku 1900 a to byl Anton a Karl Pupp. Šestá generace začla vládnout tak kolem roku 1920 a vydržela to až do konce druhé světové války do roku 1945.“…uvádí znalec karlovarské historie Jiří Böhm.

Po 2.světové válce byl hotel znárodněn, sloužil jako vojenská zotavovna, která v roce 1951 částečně vyhořela. Po opravě pak byl objekt přejmenován na Grandhotel Moskva a ke svému původnímu názvu se vrátil až v roce 1989.

V současné podobě se Grandhotel Pupp skládá ze dvou částí, které jsou propojeny v přízemí restaurací Becher's Bar. V první části nazvané Grandhotel Pupp De Luxe najdete i Císařské a Prezidentské apartmá, kde na jedno přespání byste potřebovali dva průměrné měsíční platy. Druhou částí je Grandhotel Pupp First Class. Jaká je celková kapacita a klientela hotelu, říká jeho ředitelka Andrea Pfeffer-Ferklová.

Andrea Pfeffer-Ferklová:
„Grandhotel Pupp je dneska pětihvězdičkovým hotelem, který má kapacitu 230 pokojů, což čítá 450 lůžek, je rozdělen vlastně na ty 2 hlavní budovy, kdysi se tomu říkalo Parkhotel Pupp a Grandhotel Pupp, ale v dnešní době už je to tedy jenom Grandhotel Pupp. Klientela, která nejvíc navštěvuje náš hotel, je zejména z Německa, pak je to také česká klientela a pak jsou to ty standardní země, tedy pro nás, jako je Taiwan, Čína a potom také Rusko“.

Po sametové revoluci se v uplynulých dvaceti letech do hotelu hodně investovalo a vnitřní prostory doznaly řady změn.

Uvnitř se toho změnilo samozřejmě strašně moc, protože jsme hotel přestavěli. Přestavěli jsme tedy hlavně to vnitřní složení těch pokojů. Ty pokoje dostali takový ten nový kabát, naposledy se tedy rekonstruovalo v roce 2006, předělali se také vnitřní prostory restaurací, udělala se nová velká vstupní hala, takže máme nové lobby.

Do budoucna je v plánu postavit i hotelový bazén a balneo centrum. Klienti hotelu ale už nyní mohou využívat řady služeb včetně sportovního vyžití. I to, navíc renomé hotelu, přispívá k tomu, že jej navštěvuje spousta zahraničních významných hostů. Ať už v rámci mezinárodního filmového festivalu nebo při jiných příležitostech.

V hotelu se v minulosti také natáčelo několik filmů. Jedním z nich byla například bondovka Casino Royal. A u nás si televizní diváci možná ještě vzpomenou na seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka, na jehož vzniku se v roce 1984 podíleli coby konzultanti i zaměstanci hotelu.Tam se kuchař Sváťa Kuřátko měl za pomoci diváků rozhodnout co má v rozhodné chvíli dělat dál. V karlovarském Grandhotelu Pupp to už dávno vědí. Perfektní služby, příjemné ovzduší a karlovarské prostředí jsou dobré podmínky k tomu, aby se spokojený host stále vracel.

autoři: Marie Rozlozsníková , Pavel Maršát , Jakub Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.