Grapefruit - zdravé ovoce, které může zdraví i poškodit

14. únor 2017

Grepy jsou samy o sobě zdrojem řady prospěšných látek, hlavně vitaminu C. Pozor na toto populární hořkosladké ovoce si ale musejí dát lidé, kteří pravidelně užívají určité léky. Jejich kombinace s grapefruitem totiž může vést k závažným nežádoucím účinkům. Kterých léků se situace týká a komu se vyplatí ostražitost?

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví.

Které léky rozhodně nekombinovat s grepy?

Nežádoucí působení grapefruitové šťávy v kombinaci léky bylo poprvé pozorováno u preparátů, které se užívají pro léčbu vysokého krevního tlaku a kterým se říká blokátory vápníkových kanálů. Zatím největší nežádoucí vliv pak byl popsán u simvastatinu, což je účinná látka léků snižujících vysokou hladinu cholesterolu v krvi.


Kde se grepy vzaly a co obsahují?
Grepy prý byly poprvé objeveny v 18. století na karibském ostrově Barbados. Jedná se o křížence mezi pomerančem a pomelem. Dnes se grepy pěstují v několika barevných variantách, a to hlavně v Číně, v USA a v Mexiku. Grepy jsou vydatným zdrojem řady vitaminů, hlavně vitaminu C, ale obsahují i zdraví prospěšnou vlákninu a antioxidanty.

Doposud odborníci odhalili více než 40 léků, které mohou v případě kombinace s grepem vést k nežádoucím vedlejším účinkům. Kromě už zmíněných léků na krevní tlak a pro regulaci hladiny cholesterolu (statiny) jde například o některé léky proti rakovině nebo o některá imunosupresiva, tedy léky potlačující reakci imunitního systému (třeba v případě transplantací). Nežádoucí účinek grepu byl dále pozorován u některých antidepresiv (benzodiazepiny), u léků užívaných při vředové nemoci žaludku (např. omeprazol) nebo při onemocněních prostaty (sildenafil).

Typy nežádoucích reakcí


Dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem
Lékaři a farmaceutické firmy věnují mnoho času a peněz testování nových léků a hledání takové dávky, která by co nejúčinněji léčila konkrétní nemoc, ale zároveň co nejméně škodila. Hledají tedy dávku, který by způsobovala co nejméně nežádoucích účinků. Už po staletí je známo, že tatáž chemická látka může být zdraví zachraňujícím lékem i velmi nebezpečným jedem. Rozdíl mezi zdravím a nemocí (nebo dokonce životem a smrtí) může spočívat v tom, kolik se určité látky dostane do lidského těla a jakou cestou. Proto je velmi důležité přesně dodržovat nejen předepsané množství léku, ale také čas, kdy lék užívat. Účinek léků také může ovlivňovat i to, co jíme nebo pijeme. Proto se některé léky užívají nalačno, jiné naopak po jídle atd.

Nežádoucí účinky kombinace léku s grapefruitem jsou různé a závisí na typu preparátu. Státní ústav pro kontrolu léčiv například uvádí, že lék pro snížení vysokého krevního tlaku (felodipin) může při kombinaci s grepy vést k příliš velkému snížení tlaku krve. V případě cyklosporinu, což je lék k potlačení nežádoucí imunitní reakce, se zvyšuje riziko toxického působení na organismus pacienta. U již zmíněného simvastatinu, který snižuje hladinu cholesterolu, může kombinace s grepem vyvolat svalovou slabost nebo dokonce akutní rozpad kosterního svalstva.

Pozor na další léky, ale i běžné potraviny

Grapefruity nejsou jedinou potravinou, která může ovlivnit působení léků. Asi nejznámější je varování, že některé léky se nesmí kombinovat s alkoholem. Nicméně účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský. Komplikace může způsobit i kombinace léků předepsaných lékařem s těmi, které si dnes každý může volně zakoupit nejen v lékárně, ale třeba i u benzinové pumy. Příkladem jsou třeba léky proti pálení žáhy (antacida) nebo léky proti horečce na bázi kyseliny acetylsalicylové.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení
• Pokud vám lékař předepíše nový lék, měl by vás upozornit na to, jak ho správně užívat, včetně toho, čemu se vyhnout.
• Lékař by při předepisování nového léku měl vědět, které léky už užíváte, např. léky naordinované jiným lékařem nebo volně prodejné. Pokud se vás na užívané léky sám nezeptá, upozorněte ho sami.
• Pokud užíváte více léků a jejich jména si špatně pamatujete, napište si jejich názvy na malý papírek a dejte si ho do peněženky nebo k dokladům.
• Chcete-li užívat volně prodejný lék, zeptejte se v lékárně, zda ho můžete kombinovat s léky, které vám předepsal Váš lékař.
• Přečtěte si příbalový leták každého léku, který chcete užít. Informace, které se týkající možných interakcí nebo nežádoucích reakcí, jsou povinnou součástí takových letáků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.