Hornobřízský Úsměv slaví 65 let

8. listopad 2023

Hudební a taneční tradici Plzeňska, humor a dobrou náladu letos už pětašedesát let šíří soubor s příznačným názvem Úsměv. Hudební a taneční sestava kterou si v Horní Bříze na sever od Plzně vypěstoval hudební skladatel, autor choreografií a sběratel lidových písní Zdeněk Bláha, patří dodnes k nejlepším českým folklorním souborům.

Kapela Úsměv, 2021

Úsměv založil Zdeněk Bláha v Horní Bříze v roce 1958. Obklopil se řadou přátel, vynikajících tanečníků, muzikantů a zpěváků, kteří jsou stále v povědomí posluchačů Českého rozhlasu prostřednictvím zdařilých nahrávek. Od samého počátku se Úsměv – díky sběratelské aktivitě svého zakladatele – věnuje zpracování lidových písní a tanců severního Plzeňska, částečně i Chodska a Pošumaví. První choreografie a hudební úpravy byly výhradně dílem talentovaného všeuměla Zdeňka Bláhy. Další jevištní dílka vznikala v tandemu s jeho první ženou Miladou Bláhovou. Převážná většina tvorby souboru Úsměv, která zůstává vzorem zpracování českého regionálního folkloru, je společným dílem Zdeňka a jeho životní i umělecké partnerky Věry Rozsypalové-Bláhové.

60 let Úsměvu

Ve zdravé konkurenci výborných západočeských, zvláště plzeňských a chodských souborů vsadil Úsměv Zdeňka Bláhy od samého začátku na humor a ve své době novátorské postupy hudebně-tanečního divadla. I současná generace Úsměvu je hravá a přirozená, tanečníci stále prokazují svůj smysl pro jevištní komiku a dále rozvíjejí jedinečnou souborovou poetiku.

Tanec Kajda, 2023

Velkou oporou souboru Úsměv vždy byla kvalitní a spolehlivá kapela. Vystřídali se v ní vynikající muzikanti. Jenom namátkou klarinetisté Sláva Zahradník, Vlastimil Mareš či Josef Krček, houslisté Miroslav Novák, Hana Metelková, Jana Forbelská, Jana Kopřivová, v poslední době manželé Žilákovi a dlouhá řada dalších. Výhradní autor hudby a úprav lidových písní Zdeněk Bláha měl na svoji kapelu profesionální nároky a jeho přátelé, hudebníci i zpěváci, jim byli schopni dostát.

Slavnostní koncert k 65. výročí založení souboru Úsměv proběhne 11. listopadu 2023 od 17 hodin v Kulturním domě Klub v Horní Bříze. Bude ohlédnutím do slavné souborové minulosti, stejně jako příležitostí k prezentaci současné tvůrčí generace.

Dlouholetá úspěšná existence folklorního souboru na malém městě není v dnešní době vůbec samozřejmá. Poděkování patří těm, kteří jejich činnost podporují a samozřejmě všem tanečníkům, zpěvákům a muzikantům, a zvlášť jejich vedoucím, kteří dál s láskou a zaujetím táhnou souborovou káru, kterou před 65 lety rozjel Zdeněk Bláha. Jejich vklad pro kulturní historii Horní Břízy, severního Plzeňska a celé České republiky je nedocenitelný.

Spustit audio