Hostinec či šatlava. Nejen to byl nejstarší městský dům v Nepomuku

17. srpen 2020

Dům U Lípy, někdy také označován jako dům U České lípy, je nejstarším městským domem v Nepomuku na jihu Plzeňska. Nachází se na Přesanickém náměstí a při projíždění Nepomukem na trase Plzeň-České Budějovice ho lze jen stěží přehlédnout. Stojí totiž přímo u silnice I/20.

Historie domu je barvitá

Patrový dům venkovského typu s nezastřešeným průjezdem do dvora, dochovaný v podobě z počátku 19. století, nese stopy gotických a renesančních konstrukcí. Pod budovou se nachází také valeně klenutý sklípek. Dveře, schodiště a podlahy v interiéru pocházejí z poloviny 19. století, vstupní dveře pak z 18. století. Podle historika Alexandra Berndorfa se právě zde v minulosti nacházela původní nepomucká rychta a posléze obecní hostinec.

Poslední pobyt odsouzenců před odchodem na Šibeniční vrch

V minulosti koupil dům barvíř Jeroným Lenner. Lennerové byli bohatí měšťané a obývali dům až do roku 1788, kdy připadl věnem Janu Hessovi, řezníkovi a synovi hostinského z Chocenic. Dům poškodil oheň v roce 1746 a následně znovu roku 1799. Tehdy pravděpodobně získalo jeho průčelí současnou podobu.

Jádro objektu je datováno do let 1360–1370. „Údajně zde byl i sám Jan Žižka. Také byl tehdy ten dům vypleněn. Dále zde byli souzeni odsouzenci a voděni na nedaleký vrch Šibenice, kde byli popravováni,“ uvedl Pavel Motejzík, manažer Mikroregionu Nepomucko.

„Na začátku 60. let bylo v domě ještě sedm bytů, tím pádem sedm různých domácností a nájemníků. Žádná koupelna, záchody na pavlači. Po roce 1990 dům pouze chátral. Až nyní v posledních několika letech má novou majitelku, která se ho snaží postupně opravovat,“ řekl památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio