Škola jako chrám? Na Mikulášském náměstí rozhodně

31. srpen 2021

V Plzni na Mikulášském náměstí najdeme hned dvě gymnaziální budovy. V jedné se v současné době nachází Církevní gymnázium a ve druhé o něco mladší další gymnázium, které pochází z počátku 20. století.

„Je to škola, která vznikla těsně před první světovou válkou, v únoru 1914. Má na sobě novobarokní fasádu, což byl projev vyspělé a důstojné architektury. Tehdy se školní budovy stavěly trochu jako chrámy, což je na této budově krásně vidět. Má sice velká okna, ale zbylo tam spoustu prostoru na architektonickou výzdobu,“ uvedl předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

„Dominantním prvkem je například věž, kterou vidíme na střeše, má barokní tvarosloví, dále vidíme úžasný vstup na pravé straně budovy s takovým předsunutým balkónkem. Je vidět konkávní vydutí a vypouknutí, opravdu vrchol novobarokní architektury. Uvnitř pak najdeme dlouhé chodby, které mají krásné české plackové klenby,“ popsal detaily stavby Lukáš Houška.

Důvod, proč zde škola vůbec vznikla, byl prostý: „Podobně jako na konci 19. století byl nedostatek klasických měšťanských škol, kde se provádí základní vzdělání, tak byl také v průběhu 19. a na začátku 20. století nedostatek českých středních škol a gymnázií. A tady vznikla škola pro takzvanou II. českou státní reálku. První už stála na místě dnešní Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici,“ řekl Houška.

Záměr postavit budovu vznikl už kolem roku 1906, nicméně od návrhu budovy přes nedostatek peněz až k samotné realizaci uplynula poměrně dlouhá doba. „Samotná budova pak byla postavena v roce 1914, a to za 16 měsíců, což je dnes nepředstavitelná stavební rychlost,“ podotkl předseda spolku.

Škola na Mikulášském náměstí je spojena s několika známými osobnostmi, jako například s Karlem Farským, Josefem Skupou nebo Miroslavem Horníčkem.

Kousek od budovy gymnázia pak nalezneme pomník Josefa Kajetána Tyla, který sem byl přenesen v roce 2012.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio