Houbový neboli černý kuba

Pokrm, bez kterého si nedovedli naši předkové představit štědrovečerní tabuli. Je velmi dobře, že tato tradice v mnoha rodinách přetrvává dodnes. Kubu můžeme připravit také z pohanky. Příprava je téměř stejná, jen místo krupek či krup použijeme neloupanou pohanku, kterou uvaříme s jedním bobkovým listem. Jak kroupy, tak pohanka jsou velmi zdravé suroviny. Za zkoušku stojí připravit obě varianty.

Ingredience
  • 350 g krup nebo trhaných krupek
  • hrst sušených hub předem namočených
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g husího nebo vepřového sádla
  • 1 plátek špeku nebo slaniny (cca 30 g)
  • kmín
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl
  • sádlo na vymazání nádoby

Houbový neboli černý kuba

Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. V nádobě rozpálíme část sádla a na tomto základu osmahneme nakrájenou cibuli. Pak přidáme kroupy nebo krupky, trochu je opražíme, osolíme a zalijeme vodou, které by mělo být dvojnásobně více než krup či krupek. Pod pokličkou uvaříme doměkka. Sušené houby, které jsme nechali předem nabobtnat, pokrájíme a podusíme na rozškvařeném špeku či slanině, nakrájené na drobné kostičky. Potom vše přidáme k uvařeným kroupám spolu s utřeným česnekem, kmínem, mletým pepřem a majoránkou a dobře promícháme. Směs dáme do sádlem vymaštěné pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v předehřáté troubě při 180 °C zapékáme cca 30 minut.

Příloha: salát z kysaného zelí, nakládané okurky

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.