Hovězí líčka s bramborovou kaší
podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni.
Suroviny:
800 g hovězích líček
2 dcl oleje
400 g kořenové zeleniny
2 středně velké cibule
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
mletý pepř
150 g másla
3 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. K masu přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je maso dobře orestované, vyjmeme ho a zeleninu s cibulí doděláme - dohněda.
Maso vrátíme a zalijeme červeným vínem. Povaříme, aby se víno odpařilo, a přidáme divoké koření a bylinky. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme zhruba 4 hodiny.
Poté přes jemný cedník omáčku přecedíme, a pokud je jí moc, ještě jemným varem zredukujeme. Nakonec ji zahustíme chladným máslem.
Maso podáváme nejlépe s bramborovou kaší, přelité omáčkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.