Inkontinenci a sexuální potíže spojené s oslabením pánevního dna pomáhá řešit magnetoterapie

21. leden 2020

S důsledky oslabeného svalstva pánevního dna se potýkají zejména ženy, což souvisí s anatomií jejich pánve a porody. Problémy ale mohou mít i muži, například po operaci prostaty. Pomoci může funkční magnetická stimulace.

„Jedná se o jednu z metod rehabilitace svalů pánevního dna. Člověk se na 20 až 30 minut usadí v křesle, které funguje na principu silného magnetického pole, tím dochází k trénování těch svalů. Toto je třeba opakovat 6 až 12krát v rozmezí několika týdnů,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Zenkl, vedoucí lékař Chirurgické ambulance Bory.

Podle něj v naprosté většině případů dochází ke zlepšení stavu, metoda je nejúčinnější u stresové inkontinence, při které dochází k úniku moči např. při poposkočení, kýchnutí nebo kašli. I sám pacient ale musí provádět cviky na posílení pánevního dna, od jeho aktivní spoluúčasti se odvíjí celkový efekt terapie.

Zdravotní pojišťovny funkční magnetickou stimulaci pánevního dna nehradí. Pacient za ni zaplatí několikatisícovou částku, její výše záleží na počtu sezení.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio